Sposób przygotowania:
Figowy chlebek z chia1.
Wsypać do miski krupczatkę i mąkę pszenną pełnoziarnistą, wymieszać.
2.
Wsypać ziarna chia, słonecznik łuskany, żurawinę suszoną oraz dodać pokrojone na mniejsze części figi surowe. Ponownie wymieszać.
3.
Dosypać cukier kryształ, za każdym razem mieszać łyżką.
4.
Dosypać sól kuchenną i znowu wymieszać.
5.
Świeże drożdże poskubać w palcach i dodać do reszty składników, cały czas mieszać.
6.
Na końcu wlać letnią wodę do miski.
7.
Bardzo dokładnie wymieszać ze sobą wszystkie składniki, a następnie pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na czas około 20 minut.
8.
Po tym czasie ciasto "odgazować", przełożyć do silikonowych foremek i pozostawić jeszcze na 15 minut.
9.
Wstawić foremki do piekarnika nagrzanego do 240 stopni C i piec przez 15 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 35 minut.
10.
Wystudzić na kratce.
11.
Smacznego !