Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Figowy chlebek z chia

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo lubię chlebki z bakaliami. Często też je piekę częstując znajomych. Tym razem postanowiłam upiec z dodatkiem suszonych fig, żurawiny, słonecznika oraz ziaren chia. Polecam ten chlebek na śniadanie z dodatkiem świeżego masła lub nabiału.

Figowy chlebek z chia

Składniki:

Figowy chlebek z chia

 

Sposób przygotowania:

Figowy chlebek z chia

1.

Figowy chlebek z chia
Wsypanie do miski mąki krupczatki i mąki pszennej pełnoziarnistej

Wsypać do miski krupczatkę i mąkę pszenną pełnoziarnistą, wymieszać.

2.

Figowy chlebek z chia
Wsypanie chia, słonecznika, żurawiny i fig

Wsypać ziarna chia, słonecznik łuskany, żurawinę suszoną oraz dodać pokrojone na mniejsze części figi surowe. Ponownie wymieszać.

3.

Figowy chlebek z chia
Dosypanie cukru kryształu i wymieszanie łyzką

Dosypać cukier kryształ, za każdym razem mieszać łyżką.

4.

Figowy chlebek z chia
Dosypanie soli kuchennej i wymieszanie łyżką

Dosypać sól kuchenną i znowu wymieszać.

5.

Figowy chlebek z chia
Poskubanie świeżych drożdży w palcach i dodanie do pozostałych składników

Świeże drożdże poskubać w palcach i dodać do reszty składników, cały czas mieszać.

6.

Figowy chlebek z chia

Na końcu wlać letnią wodę do miski.

7.

Figowy chlebek z chia

Bardzo dokładnie wymieszać ze sobą wszystkie składniki, a następnie pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na czas około 20 minut.

8.

Figowy chlebek z chia

Po tym czasie ciasto "odgazować", przełożyć do silikonowych foremek i pozostawić jeszcze na 15 minut.

9.

Figowy chlebek z chia

Wstawić foremki do piekarnika nagrzanego do 240 stopni C i piec przez 15 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 35 minut.

10.

Figowy chlebek z chia

Wystudzić na kratce.

11.

Figowy chlebek z chia

Smacznego !