Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chleb z nasionami chia i ostropestu na zakwasie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Duży rodzinny bochenek zdrowego chleba na zakwasie. Ze świetnymi dodatkami: nasionami szałwii hiszpańskiej, ostropestem, siemieniem i słonecznikiem.

Chleb z nasionami chia i ostropestu na zakwasie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb z nasionami chia i ostropestu na zakwasie

Zaczyn:

  • 1 łyżka zakwasu żytniego
  • 200 g wody
  • 200 g mąki żytniej typ 720

Ciasto właściwe:

  • 450 g wody
  • 200 g mąki pszennej typ 750
  • 400 g mąki żytniej typ 720
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 czubata łyżka ostropestu
  • 1 czubata łyżka chia (szałwii hiszpańskiej)
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki słonecznika

Sposób przygotowania:

Chleb z nasionami chia i ostropestu na zakwasie
Zaczyn: do miski wlać wodę i zakwas, zmieszać, dodać mąkę i ponownie wymieszać. Przykryć ściereczką i zostawić na całą noc w temperaturze pokojowej.

Na drugi dzień do misy robota wlać wodę, dodać zaczyn. Wsypać sól, siemię lniane, słonecznik i chia. Ostropest zmielić w młynku, wsypać do misy. Dodać obie mąki. Zagnieść jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 3 godziny. Następnie zamieszać, przełożyć do formy (dł 30cm) i wyrównać. Oprószyć grubo mąką. Odstawić znów na 3 godziny.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 45 minut. Wystudzić na kratce.
Chleb z nasionami chia i ostropestu na zakwasie
składniki zaczynu wymieszać w misce i odstawić na noc
Chleb z nasionami chia i ostropestu na zakwasie
zaczyn zmieszać z wodą i ziarnami, dodać sól
Chleb z nasionami chia i ostropestu na zakwasie
ostropest zmielić w młynku do kawy i wsypac do misy
Chleb z nasionami chia i ostropestu na zakwasie
wyrośnięte ciasto przełożyć do keksówki i wyrownac

Tagi:

chleb