Sposób przygotowania:
Chleb z nasionami chia i ostropestu na zakwasie
Zaczyn: do miski wlać wodę i zakwas, zmieszać, dodać mąkę i ponownie wymieszać. Przykryć ściereczką i zostawić na całą noc w temperaturze pokojowej.
Na drugi dzień do misy robota wlać wodę, dodać zaczyn. Wsypać sól, siemię lniane, słonecznik i chia. Ostropest zmielić w młynku, wsypać do misy. Dodać obie mąki. Zagnieść jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 3 godziny. Następnie zamieszać, przełożyć do formy (dł 30cm) i wyrównać. Oprószyć grubo mąką. Odstawić znów na 3 godziny.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 45 minut. Wystudzić na kratce.
Na drugi dzień do misy robota wlać wodę, dodać zaczyn. Wsypać sól, siemię lniane, słonecznik i chia. Ostropest zmielić w młynku, wsypać do misy. Dodać obie mąki. Zagnieść jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 3 godziny. Następnie zamieszać, przełożyć do formy (dł 30cm) i wyrównać. Oprószyć grubo mąką. Odstawić znów na 3 godziny.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 45 minut. Wystudzić na kratce.