Sposób przygotowania:
Chleb z chia bez glutenu
Do litra ciepłej wody dodaj 25 g drożdży. Wymieszaj i dodaj 600 g mąki bez glutenu oraz sól. ponownie wymieszaj dokładnie, ale uważaj bo ta mąka zachowuje się inaczej niż biała pszenna, powstają takie małe grudki, teraz dodaj 200 g mąki z amarantusa i 200 g mąki z kokosa która chłonie całą wilgoć oraz sól, olej lub masło oraz nasiona chia.
Wyrabiaj do połączenia się składników, ciasto jest inne, powinno być mokre i sprawia wrażenie kruchego. Pozostaw na 20 minut pod przykryciem w normalnej temperaturze pokojowej.
Przełóż do foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Podziel ciasto na dwie części i mokrymi dłońmi uformuj dwa bochenki.
Pozostaw ponownie na 20 minut po czym upiecz w temp. 200 °C przez 40 -45 minut.
Chleb można jeść dopiero po ostygnięciu, a najlepiej na drugi dzień.
Wyrabiaj do połączenia się składników, ciasto jest inne, powinno być mokre i sprawia wrażenie kruchego. Pozostaw na 20 minut pod przykryciem w normalnej temperaturze pokojowej.
Przełóż do foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Podziel ciasto na dwie części i mokrymi dłońmi uformuj dwa bochenki.
Pozostaw ponownie na 20 minut po czym upiecz w temp. 200 °C przez 40 -45 minut.
Chleb można jeść dopiero po ostygnięciu, a najlepiej na drugi dzień.