Pasje Jolki

Pasje Jolki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Chleb z chia bez glutenu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Czasem mam ochotę odskoczyć trochę od pszennych chlebów i dla odmiany piekę chleb na bazie mąk nie zawierających glutenu, nasiona chia wzbogacają walory takiego pieczywa.

Chleb z chia bez glutenu Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Chleb z chia bez glutenu

Na 2 bochenki

Sposób przygotowania:

Chleb z chia bez glutenu
Do litra ciepłej wody dodaj 25 g drożdży. Wymieszaj i dodaj 600 g mąki bez glutenu oraz sól. ponownie wymieszaj dokładnie, ale uważaj bo ta mąka zachowuje się inaczej niż biała pszenna, powstają takie małe grudki, teraz dodaj 200 g mąki z amarantusa i 200 g mąki z kokosa która chłonie całą wilgoć oraz sól, olej lub masło oraz nasiona chia.

Wyrabiaj do połączenia się składników, ciasto jest inne, powinno być mokre i sprawia wrażenie kruchego. Pozostaw na 20 minut pod przykryciem w normalnej temperaturze pokojowej.

Przełóż do foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Podziel ciasto na dwie części i mokrymi dłońmi uformuj dwa bochenki.

Pozostaw ponownie na 20 minut po czym upiecz w temp. 200 °C przez 40 -45 minut.

Chleb można jeść dopiero po ostygnięciu, a najlepiej na drugi dzień. 
Chleb z chia bez glutenu
Rozpuść drożdże w ciepłej wodzie, dodaj mąkę
Chleb z chia bez glutenu
Po dodaniu mąki bez glutenu wymieszaj dokładnie
Chleb z chia bez glutenu
Teraz dodaj resztę mąk, chia, sól i olej lub masło
Chleb z chia bez glutenu
Wyrobione ciasto pozostaw na 20 minut pod przykryciem
Chleb z chia bez glutenu
uformuj dwa bochenki mokrymi dłońmi

Tagi:

chleb chia gluten