Sposób przygotowania:
Chleb żytnio-pszenny z chia
Pierwszego dnia wieczorem nastawić zaczyn: zmieszać zakwas z wodą i mąką i odstawić przykryty ściereczką na ok. 12 godzin. Do szklanki wsypać nasiona chia, zalać wodą i przykryć folią. Odstawić. Na drugi dzień rano do misy robota wlać wodę, dodać zaczyn. Wsypać sól i wrzucić namoczone chia. Następnie dodać babkę i pestki. Wsypać obie mąki i wyrobić jednolite ciasto. Odstawić na 3 godziny do wyrośnięcia.
Następnie przełożyć ciasto do dwóch wyścielonych papierem keksówek (dł. 30cm), wyrównać i oprószyć mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na 2,5-3 godziny do wyrośnięcia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec 20 minut. Zmniejszyć do 200 i piec kolejne 25-30 minut. Wystudzić na kratce
Następnie przełożyć ciasto do dwóch wyścielonych papierem keksówek (dł. 30cm), wyrównać i oprószyć mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na 2,5-3 godziny do wyrośnięcia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec 20 minut. Zmniejszyć do 200 i piec kolejne 25-30 minut. Wystudzić na kratce