SUPERPRZEPIS

Chleb żytnio-pszenny z chia

  • Alex_M
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13
Chleb żytnio-pszenny z chia Więcej zdjęć (5)

Smaczny chleb z modnymi ostatnio nasionami chia. Tym razem przygotowałam z nich namaczankę. Ziarna są niewyczuwalne, a chlebek przyjemnie wilgotny

Składniki:

Chleb żytnio-pszenny z chia

 

Sposób przygotowania:

Chleb żytnio-pszenny z chia
Pierwszego dnia wieczorem nastawić zaczyn: zmieszać zakwas z wodą i mąką i odstawić przykryty ściereczką na ok. 12 godzin. Do szklanki wsypać nasiona chia, zalać wodą i przykryć folią. Odstawić. Na drugi dzień rano do misy robota wlać wodę, dodać zaczyn. Wsypać sól i wrzucić namoczone chia. Następnie dodać babkę i pestki. Wsypać obie mąki i wyrobić jednolite ciasto. Odstawić na 3 godziny do wyrośnięcia.

Następnie przełożyć ciasto do dwóch wyścielonych papierem keksówek (dł. 30cm), wyrównać i oprószyć mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na 2,5-3 godziny do wyrośnięcia.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec 20 minut. Zmniejszyć do 200 i piec kolejne 25-30 minut. Wystudzić na kratce
Chleb żytnio-pszenny z chia
nasiona chia wsypać do szklanki zalać wodą
Chleb żytnio-pszenny z chia
do misy wlać wodę i dodać wyrośnięty zaczyn
Chleb żytnio-pszenny z chia
dodać sól i przygotowaną wcześniej namaczankę
Chleb żytnio-pszenny z chia
dodać obie mąki i pozostałe ziarna: pestki dyni i babkę płesznik