Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Filet z fetą i pomidorem.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pomidor lubi fetę, bazylia lubi pomidora...a wszystko świetnie się wtapia w delikatnego kotleta.

Filet z fetą i pomidorem. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Filet z fetą i pomidorem.

 

  • duża pierś z kurczaka
  • jajko
  • bułka tarta
  • 100 g fety
  • pomidor
  • kilka listków bazylii
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżeczka czerwonego delikatu
  • olej do smażenia
  • ręczniki papierowe

Sposób przygotowania:

Filet z fetą i pomidorem.
Pierś jak jest duża przecinamy na pół i mamy dwa kotlety, lekko rozbijam. Jajko wybijamy na talerz i delikatnie doprawiamy solą oraz pierzem. Kotlety panierujemy w jajku i bułce i odkładamy do wyschnięcia panierki...w upał to wystarcza 40 min. Fetę kroimy po skosie w paski, a pomidora w pół plastry. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy kotlety. Rumiane wyciągamy na ręcznik i osuszamy, jeszcze ciepłe posypujemy delikatem. Następnie układamy na przemian...feta, pomidor liść bazylii...już nie solimy , pomidora dosoli feta.
Filet z fetą i pomidorem.
Świeża bazylia jest bardzo aromatyczna dlatego nie należy z nią przesadzać.
Filet z fetą i pomidorem.
Jeśli mamy dużą pierś przecinamy na pół, mniejsze zostawiamy w całości.
Filet z fetą i pomidorem.
Opanierowane kotlety odkładamy do wyschnięcia to zapewni panierce chrupkość.