WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1877]

Keks świąteczny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Keks to ciasto babkowe z mieszanką bakalii. Można je polać lukrem lub białą czekoladą. Jest to jedno z ciast które najbardziej kojarzy mi się ze świętami.

Keks świąteczny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Keks świąteczny

 

  • 4 jaja
  • 175g masła
  • 0,5szkl. cukru
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 1 i 3/4szkl. mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5szkl. mleka
  • szczypta soli
  • mąka do obtoczenia bakalii
  • 400g mieszanki bakaliowej (rodzynki, skórka pomarańczowa, kandyzowane owoce, orzechy, daktyle)

Sposób przygotowania:

Keks świąteczny

ETAP 1:

Składniki powinny być w temp. pokojowej. Bakalie wymieszać ze sobą i wymieszać z 2 łyżkami mąki. Żółtka oddzielić od białek. Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wsypać do jajek masła utartego z żółtkami i wymieszać. Dodać mleko i ponownie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do ciasta. Dodać bakalie i znów wymieszać. Ciasto przełożyć do długiej formy keksówki lub ćwibakówki z półokrągłym dnem.

Piec do suchego patyczka w temp. 175-180 stopni bez termoobiegu. U mnie piekł się ok. godzinę.

Po upieczeniu wystudzić. Można dodatkowo polukrować lub polać białą czekoladą, choć keks jest sam w sobie słodki za sprawą bakalii.

Keks świąteczny
Keks z bakaliami po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Keks świąteczny
Ciasto wymieszane z bakaliami przełożone do formy
Keks świąteczny
Mieszanka bakalii obtoczona w mące przesypana do ciasta
Keks świąteczny
Ciasto na keks po wymieszaniu z mąką i mlekiem