Sposób przygotowania:
Keks świątecznyETAP 1:
Składniki powinny być w temp. pokojowej. Bakalie wymieszać ze sobą i wymieszać z 2 łyżkami mąki. Żółtka oddzielić od białek. Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wsypać do jajek masła utartego z żółtkami i wymieszać. Dodać mleko i ponownie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do ciasta. Dodać bakalie i znów wymieszać. Ciasto przełożyć do długiej formy keksówki lub ćwibakówki z półokrągłym dnem.
Piec do suchego patyczka w temp. 175-180 stopni bez termoobiegu. U mnie piekł się ok. godzinę.
Po upieczeniu wystudzić. Można dodatkowo polukrować lub polać białą czekoladą, choć keks jest sam w sobie słodki za sprawą bakalii.