Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1045]

Pieczona pierś z indyka w marynacie jogurtowej

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 150
         
ocena: 5/5 głosów: 2

To propozycja na obiad nie tylko dla najmłodszych. Jest miękka, soczysta i idealnie łączy się ze smakiem pieczonych pomidorków koktajlowych.

Pieczona pierś z indyka w marynacie jogurtowej

Składniki:

Pieczona pierś z indyka w marynacie jogurtowej

 

  • 100g piersi z indyka

Marynata:

Dodatkowo:

  • około 6 pomidorków koktajlowych

Ponadto:

Sposób przygotowania:

Pieczona pierś z indyka w marynacie jogurtowej

Mięso:

Pieczona pierś z indyka w marynacie jogurtowej
Mięso nie powinno być bardzo drobno pokrojone.

Pierś z indyka należy umyć i po osuszeniu ręcznikiem papierowym pokroić w średnią kostkę.

Marynowanie:

Pieczona pierś z indyka w marynacie jogurtowej
Proporcje dostosujcie do własnych potrzeb, a dorośli mogą użyć soli.

Kawałki indyka dokładnie obtoczyć w doprawionym (bazylią i majerankiem) jogurcie.
Całość odstawić do lodówki przynajmniej na 2 h, a najlepiej na całą noc.

Pieczenie:

Pieczona pierś z indyka w marynacie jogurtowej
Mięso piec w naczyniu żaroodpornym lub na papierze do pieczenia.

Każdy kawałek indyka delikatnie strząchnąć z nadmiaru marynaty, a następnie umieścić w lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym lub na kawałku papieru do pieczenia.
Między mięso powtykać umyte pomidorki koktajlowe.
Całość piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Podanie:

Pieczona pierś z indyka w marynacie jogurtowej
U nas najczęściej znika z makaronem i mnóstwem warzyw, ale w zasadzie pasuje do wszystkiego.

Przed podaniem dla dzieci - z pomidorków można usunąć skórkę.
Podawać z warzywami i ulubionymi dodatkami.