MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Pieczona pierś z indyka (dla dzieci)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Taka delikatna pierś z indyka jest świetna dla dzieci, ponieważ w sklepach dostępne są mocno solone, a solonych rzeczy dzieci nie powinny jeść. Domową wędlinką Córcia się zajada! W upieczonym mięsie nie czuć cebuli, ale nadała pewien smak i aromat.

Pieczona pierś z indyka (dla dzieci) Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczona pierś z indyka (dla dzieci)

 

Sposób przygotowania:

Pieczona pierś z indyka (dla dzieci)
W rondelku zagotowujemy trochę wody, wrzucamy przyprawy i gotujemy kilka minut, studzimy. Mięso dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, przekładamy do miski, zalewamy marynatą i dolewamy tyle wody, aby całe było przykryte. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 3 godziny (najlepiej na noc). Gdy mięso się zamarynuje delikatnie je osuszamy ręcznikiem papierowym i przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy i nacieramy oliwą z oliwek i oprószamy słodką papryką, majerankiem i lubczykiem. Obok mięsa, na brzegach naczynia rozkładamy kawałki obranej cebuli. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 1,5 godziny w 180 stopniach. Potem zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze do lekkiego zrumienienia skórki z wierzchu (około 10 minut). Po upieczeniu od razu odsączamy z wytworzonego soku.
Pieczona pierś z indyka (dla dzieci)
Mięso wkładamy do marynaty i odstawiamy na kilka godzin
Pieczona pierś z indyka (dla dzieci)
Zamarynowane mięso przekładamy do naczynia i spryskujemy oliwą
Pieczona pierś z indyka (dla dzieci)
Równomiernie oprószamy mięso przyprawami
Pieczona pierś z indyka (dla dzieci)
Rozkładamy cebulę i przykrywamy naczynie folią