migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Pieczeń z indyka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Zazwyczaj do przygotowania pieczeni wykorzystuje mięsko wieprzowe ale tym razem wykorzystałam mięso z indyka. Dodałam kawałki piersi kurczaka dzięki czemu pieczeń w przekroju bardzo fajnie się prezentuje.

Pieczeń z indyka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczeń z indyka

 

  • 1,4 kg mięsa z udźca indyka ze skórą bez kości
  • 600 g piersi z kurczaka
  • 4 ząbki czosnku
  • przyprawa do kurczaka
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • sól ziołowa do smaku
  • 2 łyżki kaszy manny

Sposób przygotowania:

Pieczeń z indyka
Pierś kurczaka pokroić w niedużą kostkę. Mięso z indyka razem z ząbkami czosnku zmielić na najdrobniejszych oczkach od maszynki. Mięso mielone i pokrojoną pierś z kurczaka przełożyć do dużej miski. Dodać kaszę mannę, natkę pietruszki i słodką paprykę, sól ziołową i przyprawę do kurczaka wedle smaku. Masę dokładnie wyrobić aż będzie kleista.

Foremkę o wymiarach 13x24 natłuścić masłem i posypać tarta bułką. Do przygotowanej foremki przełozyc mięsną masę. Wierzch ładnie wyrównać. Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec 1 godzinę. Pieczeń wystudzić i schłodzić w lodówce dopiero kroić na kanapki.
Pieczeń z indyka
Pierś kurczaka pokroić w niedużą kostkę.
Pieczeń z indyka
Mięso z indyka razem z ząbkami czosnku zmielić na najdrobniejszych oczkach od maszynki.
Pieczeń z indyka
Mięso mielone i pokrojoną pierś z kurczaka przełożyć do dużej miski.
Pieczeń z indyka
Foremkę o wymiarach 13x24 natłuścić masłem i posypać tarta bułką.