patunia87

patunia87

Złoty Ekspert
[Przepisów: 803]

Filet z indyka w powidłach śliwkowych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny filet z indyka pieczony w powidłach śliwkowych. Pyszny i delikatny. Idealny do kanapek. Polecam każdemu.

Filet z indyka  w powidłach śliwkowych

Składniki:

Filet z indyka w powidłach śliwkowych

 

  • 1.5 kg mięsa filet z indyka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka soli i pieprzu
  • 1 łyżka papryki czerwonej słodkiej
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 5 łyżek powideł śliwkowych domowych
  • Siatka do mięsa

Sposób przygotowania:

Filet z indyka w powidłach śliwkowych
Mięso myję. Nacieram solą i pieprzem. W osobnej miseczce robię marynatę. Czosnek obieram i kroję w plastry. Dodaję sól i pieprz, czosnek granulowany, sos sojowy praz powidła śliwkowe najlepiej własnej roboty. Całość mieszam.

Mięso dokładnie nacieram. Zwijam i wkładam do siatki na wedliny. Owijam folią aluminiową. Wkładam do lodówki na minimum cała noc. Piekę w piekarniku mięso w foli i siatce w 180 stopniach 1.5 godziny. Po upieczenou czekam aż mięso będzie zimne.

Wkładam do lodówki na kolejne kilka godzin. Przed samym pokrojeniem już gotowego mięsa, zdejmuję siatkę.

Smacznego.