Kasiadab

Kasiadab

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Soczysta pierś z indyka z jabłkami i orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pierś z indyka pod pierzynką z jabłek, cebulki i orzechów włoskich z kaszą jaglaną i dodatkiem kremu z cukinii.

Soczysta pierś z indyka z jabłkami i orzechami

Składniki:

Soczysta pierś z indyka z jabłkami i orzechami

Soczysta pierś z indyka z jabłkami i orzechami

Sposób przygotowania:

Soczysta pierś z indyka z jabłkami i orzechami

ETAP 1

Pierś z indyka kroimy na mniejsze kawałki i przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką oraz majerankiem, dodajemy oliwy z oliwek i soku z cytryny. Tak zamarynowaną pierś zostawiamy na 1/2 h w lodówce.

ETAP 2

Soczysta pierś z indyka z jabłkami i orzechami
Drobno pokrojone jabłka i cebulka.

Cebulę i jabłka kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Przyprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Smażymy do miękkości, pod koniec dodając orzechy włoskie.

W międzyczasie gotujemy kaszę jaglaną i pieczemy cukinię.

ETAP 3

Soczysta pierś z indyka z jabłkami i orzechami
Pieczona pierś z indyka.

Zamarynowane piersi z indyka wkładamy w worek do grillowania. Użyłam woreczka, ponieważ dzięki niemu mięso można przyrządzić beż smażenia na tłuszczu, jest aromatyczne i soczyste. Pieczemy mięso około 40 minut w piekarniku w temperaturze 200-220 stopni.

Upieczoną cukinię blendujemy z dodatkiem soli, oregano i świeżej bazylii.