Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Filet z indyka z grilla

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Filet z indyka z grilla:Wymieszać razem piure z pomidorów, winogron, wino, oliwę cebulę, chili, kminek...

Filet z indyka z grilla

Składniki:

Filet z indyka z grilla

 

  • 1 kg piersi z indyka
  • 1/3 szklanki piure z pomidorów
  • ½ szklanki białych winogron
  • ½ szklanki posiekanej czerwonej cebuli
  • ½ szklanki posiekanej naci kolendry
  • 2 łyżeczki chili mielonego
  • 2 łyżeczki mielonego kminku
  • 2 łyżki wytrawnego wina
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz

 

 

 

Sposób przygotowania:

Filet z indyka z grilla

Wymieszać razem piure z pomidorów, winogron, wino, oliwę cebulę, chili, kminek, sól i pieprz, zmiksować. Uzyskanym sosem natrzeć filet z indyka, odstawić w chłodne miejsce na 1 godzinę.

Piec na mocno nagrzanym grillu umieszczając porcję mięsa na aluminiowej tacce. Kilkakrotnie obracać i smarować sosem.

Jeśli po głębokim nakłuciu wypływający płyn będzie bezbarwny, mięso jest gotowe do spożycia.

Przed podaniem pokroić w plastry w poprzek włókien. Podawać z dodatkiem salsy.