Aleksandra Cichocka

Aleksandra Cichocka

Szef Kuchni
[Przepisów: 101]

Książka Kucharska: 100 przepisów przy diecie cukrzycowej

Filet z mintaja pieczony z porami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Danie bogate w białko i beta-karoten

Filet z mintaja pieczony z porami

Składniki:

Filet z mintaja pieczony z porami

 

  • 4 filety z mintaja (4x100 g)
  • Sok z cytryny
  • 2 małe pokrojone w grube krążki pory (200 g)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (30 g)
  • Suszony tymianek
  • Sól do smaku, lepiej mniej, niż więcej

Sposób przygotowania:

Filet z mintaja pieczony z porami

Filety z mintaja lekko posól, skrop sokiem z cytryny, odstaw do lodówki na 1 godzinę. Żaroodporne naczynie wysmaruj olejem, ułóż rybę, posyp ją suszonym tymiankiem. Na rybie ułóż pokrojone pory, lekko je posól i również posyp suszonym tymiankiem. Naczynie wstaw do piekarnika i piecz aż ryba będzie miękka.


  187 kcal/porcję.


Poczytaj również o zaleceniach dietetycznych dla cukrzyków.


Tagi:

mintaj dania pory