Sposób przygotowania:
Ciastka z ciecierzycy (bez glutenu,dla diabetyków)Ciecierzyca:
Ciecierzycę należy odcedzić z zalewy, opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć za pomocą ręcznika kuchennego.
Ziarna przełożyć do misy malaksera.
Masa:
Ciecierzycę, masło orzechowe, miód/syrop klonowy/syrop z agawy i resztę składników zblendować na gładką masę.
Na końcu należy wmieszać z groszki lub posiekaną czekoladą.
Ciasteczka:
Z masy uformować (za pomocą lekko zwilżonych dłoni) kulki - odrobinę większe niż orzech włoski.
Wszystkie kuleczki ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć - do grubości 2 cm.
Pieczenie i studzenie:
Ciasteczka piec w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut w 175 stopniach.
Upieczone ostudzić i odczekać (około 1 godzinę) - aż stężeją.
gusia1000