Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Ciastka z ciecierzycy (bez glutenu,dla diabetyków)

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 100
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ciastka są miękkie i mocno orzechowe. To zdrowa przekąska z dużą zawartością białka roślinnego (z cieciorki i masła orzechowego) oraz błonnika.

Ciastka z ciecierzycy (bez glutenu,dla diabetyków) Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciastka z ciecierzycy (bez glutenu,dla diabetyków)

14 sztuk:

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 2 łyżki masła orzechowego (czubate)
  • 2-3 łyżki miodu/syropu klonowego/syropu z agawy
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego (opcjonalnie; dodałam cukier waniliowy)
  • 1 szczypta soli (jeśli masło jest niesolone)

Dodatkowo:

  • groszki czekoladowe/posiekana czekolada

Sposób przygotowania:

Ciastka z ciecierzycy (bez glutenu,dla diabetyków)

Ciecierzyca:

Ciastka z ciecierzycy (bez glutenu,dla diabetyków)
Można użyć ciecierzycy - uprzednio ugotowanej.

Ciecierzycę należy odcedzić z zalewy, opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć za pomocą ręcznika kuchennego.
Ziarna przełożyć do misy malaksera.

Masa:

Ciastka z ciecierzycy (bez glutenu,dla diabetyków)
Masa powinna być bardzo dokładnie zblendowana.

Ciecierzycę, masło orzechowe, miód/syrop klonowy/syrop z agawy i resztę składników zblendować na gładką masę.

Na końcu należy wmieszać z groszki lub posiekaną czekoladą.

Ciasteczka:

Ciastka z ciecierzycy (bez glutenu,dla diabetyków)
Układając ciastka - należy zachować małe odstępy.

Z masy uformować (za pomocą lekko zwilżonych dłoni) kulki - odrobinę większe niż orzech włoski.

Wszystkie kuleczki ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć - do grubości 2 cm.

Pieczenie i studzenie:

Ciastka z ciecierzycy (bez glutenu,dla diabetyków)
Ciasta podczas pieczenia nie tracą kształtu, nie rozpływają się, a lekko rosną.

Ciasteczka piec w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut w 175 stopniach.

Upieczone ostudzić i odczekać (około 1 godzinę) - aż stężeją.