Sposób przygotowania:
Pasztet drobiowy z pieczarkami
Do garnka przekładamy udka z kurczaka, dodajemy ziarna ziela angielskiego, pieprzu, listki laurowe oraz obrane marchewki, pietruszkę, selera i pora. Całość zalewamy wodą tak żeby przykryła mięso, lekko solimy i gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa i warzyw. Ostudzone mięso oddzielamy od kości i skóry.
Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy wątróbkę, odkładamy na talerz. Cebule obieramy, kroimy w pióra, pieczarki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, odsmażamy na oleju po smażeniu wątróbki.
Ostudzone mięso, podsmażoną cebulę z pieczarkami, wątróbkę, marchewki, pietruszkę oraz selera mielimy na sitku o drobnych oczkach. Do masy dodajemy jajko, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, domowa jarzynką oraz majerankiem.
Gotową masę przekładamy do foremek, wierzch wyrównujmy łyżką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.
Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy wątróbkę, odkładamy na talerz. Cebule obieramy, kroimy w pióra, pieczarki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, odsmażamy na oleju po smażeniu wątróbki.
Ostudzone mięso, podsmażoną cebulę z pieczarkami, wątróbkę, marchewki, pietruszkę oraz selera mielimy na sitku o drobnych oczkach. Do masy dodajemy jajko, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, domowa jarzynką oraz majerankiem.
Gotową masę przekładamy do foremek, wierzch wyrównujmy łyżką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2