Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Filet zapiekany pod selerową pierzynką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Pyszny i szybki obiad, nie tylko dla wielbicieli selera. Mięso wychodzi soczyste, a pierzynka przepyszna!

Filet zapiekany pod selerową pierzynką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Filet zapiekany pod selerową pierzynką

 

  • 2 piersi z kurczaka
  • 0,5 bulwy selera
  • 100 g sera żółtego
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz
  • słodka papryka

Sposób przygotowania:

Filet zapiekany pod selerową pierzynką
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i przekroić na pół. Ułożyć mięso w dużym naczyniu żaroodpornym. Mięso posypać solą i pieprzem oraz słodką papryką. Odstawić do lodówki.

W tym czasie przygotować pierzynkę. Seler obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Dodać majonez, doprawić lekko solą i pieprzem i wymieszać.

Ser żółty zetrzeć i część dodać do selera, wymieszać ponownie. Wyjąć mięso z lodówki, wyłożyć pierzynkę selerową, posypać z wierzchu odłożonym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 35-40 minut. 
Filet zapiekany pod selerową pierzynką
piersi umyć, osuszyć i przekroić na połówki
Filet zapiekany pod selerową pierzynką
ułożyć mięso w naczyniu i przyprawić solą, pieprzem i papryką
Filet zapiekany pod selerową pierzynką
obrany i umyty seler zetrzeć na tarce jarzynowej
Filet zapiekany pod selerową pierzynką
dodać majonez i doprawić do smaku, wymeiszać

Tagi:

seler