aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Pierś zapiekana pod serową pierzynką.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Delikatna i bardzo soczysta pierś zapiekana z pieczarkami i cebulą pod serową pierzynką.Taka wersja filetów jest zdrowsza, bo nie smażona...

Pierś zapiekana pod serową pierzynką. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś zapiekana pod serową pierzynką.

 

Sposób przygotowania:

Pierś zapiekana pod serową pierzynką.
Filety myjemy, kroimy na pół i lekko rozbijamy. Opruszamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Układamy w naczyniu żaroodpornym.Cebule obieramy i kroimy w piórka, wrzucamy na patelnie i podsmażamy. Pieczarki myjemy, obieramy, kroimy w plasterki i dokładamy do cebuli. Solimy i smażymy do zrumienienia cebuli i odparowania wody z pieczarek. Na każdy filet nakładamy łyżeczkę majonezu i rozsmarowujemy go. Następnie wykładamy po łyżce cebuli z pieczarkami.Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C na 15 minut. Następnie wierzch filetów przykrywamy plastrami żółtego sera i zapiekamy jeszcze 5 minut.
Pierś zapiekana pod serową pierzynką.
Umyte, lekko rozbite i przyprawione filety układamy w naczyniu.
Pierś zapiekana pod serową pierzynką.
Każdy filet smarujemy cieniutko majonezem.
Pierś zapiekana pod serową pierzynką.
Następnie wykładamy na nie pieczarki z cebulą.
Pierś zapiekana pod serową pierzynką.
Filety wkładamy do piekarnika na 15 minut, następnie przykrywamy je serem i zapiekamy jeszcze 5 minut.