Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1765]

Filet z kurczaka zapiekany z morelami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszny filet z kurczaka przygotowany w klasycznej złocistej panierce zapieczony ze świeżymi morelami smakuje wyśmienicie.

Filet z kurczaka zapiekany z morelami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Filet z kurczaka zapiekany z morelami

 

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka zapiekany z morelami
Mięso myjemy, osuszamy, przecinamy piersi na pół wzdłuż, oprószamy solą i pieprzem i rozklepujemy. Do miski wbijamy jajko, dodajemy mleko, sól, pieprz i roztrzepujemy wkładamy filet na 5 minut. Następnie panierujemy mięso w bułce tartej i wkładamy na rozgrzany olej - smażymy na złoto z dwóch stron. Morele przekrawamy na pół, wyciągamy pestkę. Mięso układamy w naczyniu do zapiekania, na wierzch układamy morele i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 5 minut. Podajemy tuż po przygotowaniu.
Filet z kurczaka zapiekany z morelami
Etap 1 filet z kurczaka przekrawamy i oprószamy sola i pieprzem
Filet z kurczaka zapiekany z morelami
Etap 2 filet moczymy w jajku z mlekiem przez 5 minut
Filet z kurczaka zapiekany z morelami
Etap 3 mięso panierujemy i smażymy na złoto
Filet z kurczaka zapiekany z morelami
Etap 4 kotlety układamy w naczyniu i na wierzchu układamy morele zapiekamy