grzymalka

grzymalka

Kucharz
[Przepisów: 14]

Filety z kurczka w porach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Najprostszy przepis jaki może być, a zarazem tak pyszny...

Filety z kurczka w porach

Składniki:

Filety z kurczka w porach

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 3-4 grube pory
  • 30 dag sera żółtego
  • majonez
  • vegeta

 

Sposób przygotowania:

Filety z kurczka w porach
Piersi z kurczaka podzielić jak na kotlety i delikatnie rozbić a następnie oprószyć Vegetą i odstawić na ok. 2 godziny. Pory umyć i pokroić w półtalar ki, ale tylko ich białe części! Naczynie do zapiekania wysmarować odrobiną oliwy lub oleju i na dno wysypać pokrojone pory. Na porach poukładać piersi z kurczaka, tak aby zakryły pory. Na piersiach z kurczaka poukładać pokrojony w plasterki ser żółty (może być starty na tarce) a wierzch potrawy posmarować majonezem. Wszystko razem zapiekać w piekarniku przez ok. 40.minut.

Tak przygotowane piersi z kurczaka podawać z ryżem i surówką z kapusty pekińskiej.
Dobra rada: Ryż, aby nie był suchy podczas posiłku, można polać sosem wykonanym z jednego małego jogurtu naturalnego z dodatkiem ½-1 płaskiej łyżeczki przyprawy do pieczonych ziemniaków. Polecam!