jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Flaczki z łowicką nutą

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Dodając sos pomidorowy do flaczków nie sądziłam, ze tak zyskają na smaku.

Flaczki z łowicką nutą

Składniki:

Flaczki z łowicką nutą

 

  • mały słoiczek sosu bolońskiego Łowicz
  • ok 1 kg flaczków cielęcych (obgotowanych)
  • 2 litry bulionu drobiowego
  • włoszczyzna (mała pietruszka, marchewka i kawałek selera)
  • przyprawa do zup w płynie i pieprz do smaku
  • 1 łyżka majeranku
  • pietruszka do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Flaczki z łowicką nutą
Flaczki obgotowujemy dwukrotnie odlewając wodę. Zalewamy je bulionem i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone warzywa i majeranek. Gdy flaczki i warzywa będą miekkie dodajemy sos, doprawiamy przyprawami do smaku. Podajemy flaczki gorące udekorowane natką pietruszki.