Sposób przygotowania:
Flaczki z żołądków drobiowych
Żołądki dokładnie oczyścić i pokroić na małe paseczki. Przełożyć do garnka, zalać wodą aby je dobrze przykryła. Zagotować i gotować ok 5 minut. Następnie odlać wodę a żołądki zalać bulionem. Dodać majeranek i listki laurowe. Gotować aż żołądki będą miękkie.
Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gdy żołądki będą już miękkie dodać starte warzywa oraz przyprawy wedle własnego smaku. Można również dodać rozdrobnione mięsko na którym ugotowaliśmy bulion do flaczków.
Gotować jeszcze kilka minut aż warzywka zmiękną i smaki się wymieszają. W trakcie tego gotowania można jeszcze ewentualnie doprawić do smaku jak potrzeba. Na koniec można flaczki zaklepać zasmażką, ja wolę flaczki bez zasmażki.
Zasmażka:
Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła, dodać łyżkę mąki. Wymieszać i chwile smażyć aż mąka lekko się zrumieni i dodać do flaczków.
Jeszcze chwilę gotować.
Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gdy żołądki będą już miękkie dodać starte warzywa oraz przyprawy wedle własnego smaku. Można również dodać rozdrobnione mięsko na którym ugotowaliśmy bulion do flaczków.
Gotować jeszcze kilka minut aż warzywka zmiękną i smaki się wymieszają. W trakcie tego gotowania można jeszcze ewentualnie doprawić do smaku jak potrzeba. Na koniec można flaczki zaklepać zasmażką, ja wolę flaczki bez zasmażki.
Zasmażka:
Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła, dodać łyżkę mąki. Wymieszać i chwile smażyć aż mąka lekko się zrumieni i dodać do flaczków.
Jeszcze chwilę gotować.