strzalka7777

strzalka7777

Kucharz
[Przepisów: 5]

Flaczki z żołądków drobiowych na ostro

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Super obiad, zwłaszcza dla tych co lubią czasami zjeść troszkę na ostro.

Flaczki z żołądków drobiowych na ostro Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Flaczki z żołądków drobiowych na ostro

 

  • 1 kg żołądków drobiowych
  • 1 szt. selera (ok 120g)
  • 3-4 szt. pietruszki (ok 160g)
  • 4 marchewki (ok 160g)
  • liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • sól do smaku (dałam 2 płaskie łyżeczki)
  • 2 większe ząbki czosnku
  • 3-4 łyżeczki tartego chrzanu
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • szczypta imbiru
  • łyżeczka chili (pieprz cayenne)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1-2 łyżki majeranku

Sposób przygotowania:

Flaczki z żołądków drobiowych na ostro
Żołądki płuczemy, a następnie kroimy w paseczki. Do gorącej i osolonej wody wrzucamy pokrojone żołądki, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu. W międzyczasie przygotowujemy seler, pietruszkę i marchewkę, które ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do gotującego się mięsa wrzucamy starte warzywa i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy świeżo starty na drobnych oczkach chrzan (ewentualnie można wziąć ten ze słoiczka), doprawiamy papryką słodką, chili, imbirem, pieprzem i majerankiem. Gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa. Zupę można jeść taką, bądź sobie zaciągnąć (zabielić). Ja dodałam małą łyżkę jogurtu naturalnego na porcję.
Flaczki z żołądków drobiowych na ostro
Żołądki kroimy w paseczki i wrzucamy do osolonego wrzątku wraz z liściem laurowym i zielem angielskim
Flaczki z żołądków drobiowych na ostro
do mięsa dodajemy poszatkowane warzywa i czosnek przeciśnięty przez praskę