W kuchni polskiej flaki występują jako tradycyjna gęsta zupa rozgrzewająca.

Podawane są często jako pierwsze danie obiadowe podczas przyjęć weselnych, chrzcin, komunii i innych uroczystości, gdzie stanowią wyśmienity "podkład" do biesiadowania. Najczęściej przyrządzamy flaki wołowe z żołądków, jednak w ostatnich latach na świątecznym stole mogą się również znaleźć flaki drobiowe, wieprzowe a nawet z boczniaków.

Flaczki bogate są w: kolagen odpowiedzialny za młody i zdrowy wygląd skóry, witaminę B2 wzmacniającą odporność organizmu, pozytywnie wpływającą na nasz nastrój i sprawność intelektualną, wapno, którego niedobór źle wpływa na skurcze stawów i mięśni, oraz żelazo poprawiające wydolność i metabolizm.

Jak zrobić domowe flaki ?

Należy je oczyścić, minimum trzykrotnie obgotować aby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu, następnie pokroić w cienkie paseczki i dodać do wywaru rosołowego z mięsa i warzyw. Dodać zasmażkę i przyprawy (majeranek, gałka muszkatołowa, sól, pieprz). Wśród naszych przepisów z pewnością znajdziecie coś dla siebie! Smacznego!

Flaki z boczniaków

Flaki z boczniaków

Propozycją wegetariańskiej, gęstej i bardzo aromatycznej zupy są flaki z boczniaków. Potrawa ceniona jest za swoją wartość odżywczą, gdyż dzięki zawartości pysznych grzybów, dostarcza białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych o korzystnym wpływie na organizm. Grzybowe flaki doskonale sprawdzą się w roli rozgrzewającego, zimowego obiadu. W ich skład wchodzą warzywa, które tradycyjnie dodaje się również do flaków mięsnych, czyli marchew, seler, cebula i pietruszka.

Wątróbka drobiowa

Wątróbka drobiowa

Wątróbka drobiowa zawiera dużo żelaza, cynku, białka oraz witamin A i B. Jest najbardziej wartościowym z podrobów, dlatego warto ją jeść co najmniej raz w tygodniu. Zwykle smaży się ją z cebulą, ale warto też wypróbować przepis na wątróbkę drobiową jabłkiem, dzięki któremu jej smak staje się bardziej wyrazisty. Z wątróbki można też zrobić aksamitny farsz do kurczaka, kaczki, indyka, pasztecików czy pierogów albo sos śmietanowy do ziemniaków.

Flaki wołowe

Flaki wołowe

Flaki wołowe najlepiej kupić w formie obgotowanych płatów, wówczas czas potrzebny na zrobienie z nich zupy znacznie się skróci. Najpierw trzeba je dokładnie umyć, sparzyć trzykrotnie w osolonym wrzątku (za każdym razem nowym) i pokroić w cienkie paski o rozmiarze takim, by jedzenie ich łyżką nie sprawiało trudności. Następnie flaki dodaje się do przygotowanego wcześniej rosołu i gotuje. Oprócz mięsa i warzyw, najważniejszym składnikiem flaków jest majeranek. To on tworzy charakterystyczny aromat tej potrawy.

Flaki wieprzowe

Flaki wieprzowe

Flaki wieprzowe są mięsną potrawą przypominającą gęstą zupę, niezwykle sycącą i aromatyczną. Do jej przygotowania można wykorzystać flaki świeże lub mrożone. W przypadku korzystania z flaków świeżych, należy je dokładnie oczyścić, a następnie zalać zimną wodą i zagotować. Do potrawy dodaje się również mięso, np. wołowe i warzywa. Sekretem smaku dania jest szereg dodawanych do niego przypraw (liść laurowy, majeranek, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, słodka papryka, czarny pieprz).

Podroby

Podroby

Podroby to jadalne wnętrzności zwierząt hodowlanych. Najpopularniejsze są podroby wieprzowe i drobiowe, a szczególnie: wątróbka, żołądki, nerki, ozorki, serce i nóżki. Najczęściej podaje się je smażone, ale można je także piec i dusić. Poleca przyrządzać się je z dodatkiem aromatycznych przypraw: kurkumy, curry, tymianku, oregano i bazylii. Najbardziej rozpowszechnionym rodzajem podrobów jest wątróbka z kury, którą podaje się przysmażoną z dodatkiem cebuli.

Flaki drobiowe

Flaki drobiowe

Flaki drobiowe można zrobić z udek, żołądków, serc lub skrzydełek. Mięso kroi się w bardzo cienkie paski, by przypominało wyglądem flaki wołowe lub wieprzowe. W ten sposób uzyskuje się zupę, która w smaku i konsystencji przypomina nieco potrawkę z kurczaka. Przygotowując flaki drobiowe z żołądków, ważne jest, by podroby przed połączeniem z pozostałymi składnikami obgotować najpierw w osolonej wodzie. Flaki drobiowe doskonale smakują, gdy zostaną przyrządzone na rosole, np. warzywnym lub z pieczarkami.

Ozorki wieprzowe

Ozorki wieprzowe

Ozorki wieprzowe (języki i policzki świni) to aromatyczne i bardzo popularne danie. Przed przygotowaniem należy wyciąć z nich gruczoły ślinowe. Najbardziej znane są ozorki wieprzowe podawane w aksamitnym sosie chrzanowo-pieczarkowym lub chrzanowo-jajecznym. Można je serwować również w marynacie musztardowej. Mięso jest delikatne i miękkie, więc z ozorków często przygotowuje się również gulasz. Smaczne są także ozorki wieprzowe w galarecie.

Znaleźliśmy 150 przepisów w kategorii Flaki

Flaczki cielęce

Flaczki cielęce

Henia Henia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Flaczki wieprzowe

Flaczki wieprzowe

Ania321 Ania321

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: