Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Flaczki z żołądków drobiowych

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszne flaczki z żołądków drobiowych. Doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Polecam gorąco!!!

Flaczki z żołądków drobiowych

Składniki:

Flaczki z żołądków drobiowych

 

  • 50 dag żołądków z kurczaka
  • 6 skrzydełek z kurczaka
  • 1 cebula
  • ½ marchewki
  • ½ pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 płaska łyżka przyprawy uniwersalnej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1,5 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Flaczki z żołądków drobiowych
Żołądki włóż do garnka, zalej wodą i zagotuj. Odcedź wodę, wlej świeżą i posól. Żołądki gotuj do miękkości. Skrzydełka zalej 1,5 litra wody. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz przyprawę uniwersalną. Gotuj na małym ogniu około 20 minut. Do wywaru dodaj pokrojoną marchewkę, pietruszkę oraz cebulę. Gotuj kolejne 45 minut. Skrzydełka obierz z kości. Mięso dodaj do wywaru. Żołądki pokrój w paski i także dodaj do wywaru. Zagotuj. Do wywaru dodaj koncentrat pomidorowy. Z masła i mąki przygotuj zasmażkę. Dodaj do flaczków. Chwilę pogotuj. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem.