Sposób przygotowania:
Flaki cielęce - krezki
Dobrze oczyszczone flaczki myjemy starannie w kilku wodach, zalać wrzątkiem, gotujemy i odcedzamy. Następnie zalewamy małą ilością zimnej wody i gotujemy, aż staną się miękkie. Odcedzamy i kroimy w cieniutkie paseczki. Kości rąbiemy, zalewamy małą ilością zimnej wody, wkładamy przyprawy i gotujemy tak długo, aż otrzymamy mocny wywar, który przecedzamy. Warzywa pokrojone w paski zalewamy niewielką ilością wywaru z kości i gotujemy. Robimy zasmażkę z tłuszczu i mąki, rozprowadzamy wywarem z gotowania flaków, zagotowujemy, dodajemy pokrojone flaczki i jarzyny, koncentrat pomidorowy, przyprawiamy i powtórnie zagotowujemy. Podając na stół, można posypać tartym żółtym serem, oraz polać masłem z przyrumienioną tartą bułką
Hipa73