Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 812]

Zupa szpinakowa z lekko miętowymi pulpecikami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Zielono mi, czyli prosta, aromatyczna i pyszna zupa szpinakowa z soczystymi, pachnącymi miętą pulpecikami :)

Zupa szpinakowa z lekko miętowymi pulpecikami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa szpinakowa z lekko miętowymi pulpecikami

 

  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 500 gram szpinaku świeżego lub mrożonego
  • Sok z ½ - 1 cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 łyżka masła
  • Sól, pieprz
  • Pulpeciki:
  • 500 gram mielonej wołowiny
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki mleko lub wody
  • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty lub 1 saszetka herbaty miętowej
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa szpinakowa z lekko miętowymi pulpecikami
W garnku rozpuszczamy masło i przesmażamy na nim przez 3 minuty pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek. Kiedy cebula z czosnkiem się zeszkli dodajemy kurkumę i smażmy razem przez 1 minutę.

Do cebuli dodajemy posiekany lub mrożony szpinak, skrapiamy sokiem z cytryny i dusimy 5 minut. Po tym czasie do garnka wlewamy bulion i gotujemy zupę pod przykryciem około 25 minut.

W misce łączymy ze sobą mięso mielone, jajko, bułkę tartą, mleko/wodę, posiekaną miętę i czosnek. Wyrabiamy masę. Mięso doprawiamy do smaku sola i pieprzem i wyrabiamy raz jeszcze.

Lekko wilgotnymi dłońmi formujemy pulpeciki (wielkości orzecha włoskiego ). Pulpeciki smażymy na patelni na złoty kolor tj. po 3-5 minut z każdej strony.

Usmażone pulpeciki odsączmy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowy.

Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny ( ma mieć lekko kwaskowy smak), do zupy wkładamy podsmażone pulpeciki – i gotujemy całość jeszcze 5 minut.

Po tym czasie zupę nalewamy na talerze, posypujemy skórką otartą z cytryny (opcjonalnie ) i serwujemy, smacznego ; )  
Zupa szpinakowa z lekko miętowymi pulpecikami
Cebule przesmażamy razem z kurkumą do miękkości
Zupa szpinakowa z lekko miętowymi pulpecikami
Dodajemy szpinak i bulion, gotujemy na wolnym ogniu
Zupa szpinakowa z lekko miętowymi pulpecikami
Mięso mielone mieszamy z przyprawami i wyrabiamy
Zupa szpinakowa z lekko miętowymi pulpecikami
Formujemy pulpeciki i smażymy je na złoty kolor