Sposób przygotowania:
Flaki po rzymsku
W rondlu rozgrzewamy odrobinę oliwy i przesmażamy na nim przez minutkę posiekany czosnek. Dodajemy pokrojona w kostkę pancettę (lub podgardle) i smażymy 2 minuty uważając aby czosnek się nie przypalił. Kiedy pancetta lekko się wytopi dodajemy pokrojoną w kostkę cebule i marchewkę i smażymy kolejne 2-3 minuty, Dodajemy ugotowane wcześniej, pokrojone flaki i zlewamy wszystko białym winem – dusimy pod przykryciem około 15 minut. Następnie dodajemy pomidory, posiekane chilli i dusimy wszystko pod przykryciem kolejne 15 minut.
Flaki odkrywamy – doprawiamy sola i pieprzem i odparowujemy nadmiar płynu.
Dodajemy ser pecorino Romano i listki mięty – mieszamy i serwujemy gorące w towarzystwie chrupiącej ciabatty i białego wina.
Smacznego.
Flaki odkrywamy – doprawiamy sola i pieprzem i odparowujemy nadmiar płynu.
Dodajemy ser pecorino Romano i listki mięty – mieszamy i serwujemy gorące w towarzystwie chrupiącej ciabatty i białego wina.
Smacznego.