Sposób przygotowania:
Flaki na wieprzowym wywarze
Flaki dokładnie wypłukać i kilkakrotnie obgotować zmieniając wodę. Mięso wieprzowe umyć, włożyć do zimnej wody, dodać liście laurowe, angielskie ziele, gałązkę lubczyku i gotować do miękkości. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojoną cebulę, startą na tarce jarzynowej marchew i pietruszkę.
Miękkie mięso wyjąć z wywaru, pokroić w słupki. Do wywaru z mięsa wsypać flaki i warzywa, gotować około pół godziny.
Z mąki i smalcu zrobić rumianą zasmażkę, wymieszać z papryką, połączyć z zupą, dodać majeranek, gałkę muszkatołową, mięso, zagotować.
Doprawić do smaku, wymieszać z posiekanym świeżym majerankiem. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Miękkie mięso wyjąć z wywaru, pokroić w słupki. Do wywaru z mięsa wsypać flaki i warzywa, gotować około pół godziny.
Z mąki i smalcu zrobić rumianą zasmażkę, wymieszać z papryką, połączyć z zupą, dodać majeranek, gałkę muszkatołową, mięso, zagotować.
Doprawić do smaku, wymieszać z posiekanym świeżym majerankiem. Przed podaniem posypać natką pietruszki.