Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Flaki na wieprzowym wywarze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Flaki wołowe z dodatkiem wywaru i mięsa wieprzowego są treściwe i smaczne. W sam raz na chłodne jesienne dni.

Flaki na wieprzowym wywarze Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Flaki na wieprzowym wywarze

 

Sposób przygotowania:

Flaki na wieprzowym wywarze
Flaki dokładnie wypłukać i kilkakrotnie obgotować zmieniając wodę. Mięso wieprzowe umyć, włożyć do zimnej wody, dodać liście laurowe, angielskie ziele, gałązkę lubczyku i gotować do miękkości. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojoną cebulę, startą na tarce jarzynowej marchew i pietruszkę.

Miękkie mięso wyjąć z wywaru, pokroić w słupki. Do wywaru z mięsa wsypać flaki i warzywa, gotować około pół godziny.

Z mąki i smalcu zrobić rumianą zasmażkę, wymieszać z papryką, połączyć z zupą, dodać majeranek, gałkę muszkatołową, mięso, zagotować.

Doprawić do smaku, wymieszać z posiekanym świeżym majerankiem. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Flaki na wieprzowym wywarze
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć przygotowane warzywa.
Flaki na wieprzowym wywarze
Mięso wieprzowe zalać zimną wodą i ugotować.
Flaki na wieprzowym wywarze
Do wywaru z mięsa wsypać kilkakrotnie obgotowane flaki.
Flaki na wieprzowym wywarze
Połączyć z podsmażonymi warzywami i gotować do miękkości.
Flaki na wieprzowym wywarze
Z mąki i smalcu zrobić zasmażkę, wymieszać z papryką.
Flaki na wieprzowym wywarze
Zasmażkę połączyć z flakami, dodać przyprawy, zagotować.