bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Domowe flaki wołowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Flaki wołowe to tradycyjne danie kuchni polskiej, w każdym domu przyrządza się w różny sposób, ja lubię dobrze doprawione z dodatkiem duszonych warzyw.

Domowe flaki wołowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Domowe flaki wołowe

 

  • 900 gram flaków wołowych gotowanych
  • 3 litry rosołu wołowego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera
  • Kawałek pora
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • Przyprawa do flaków
  • Sól
  • jarzynka
  • majeranek
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Domowe flaki wołowe
Flaki przekładamy do garnka, zalewamy wodą, gotujemy do miękkości, odcedzamy.

Marchewki, pietruszkę i selera obieramy, ścieramy na tarce o grubych, pora kroimy w pół plastry. W rondlu rozpuszczamy 2 łyżki masła, dodajemy warzywa, dusimy na małym ogniu do momentu, aż warzywa będą miękkie, doprawiamy jarzynką. Do garnka wlewamy rosół wołowy, zagotowujemy, dodajemy obgotowane flaki, gotujemy 5 minut, dodajemy warzywa, gotujemy kolejne 5 minut.

Flaki zagęszczamy mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości zimnej wody. Na patelni roztapiamy pozostałe masło, dodajemy obydwie papryki, chwilę podsmażamy ciągle mieszając, dodajemy do flaków.

Doprawiamy do smaku przyprawą do solą, flaków, dodajemy roztarty w dłoni majeranek.

Flaki     wołowe
ugotowane flaki odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia
Flaki     wołowe
starte warzywa podsmażamy na maśle, dodajemy do zupy
Flaki     wołowe
flaki zagęszczamy mąką, doprawiamy do smaku

Tagi:

zupy flaki