Sposób przygotowania:
Domowe flaki wołowe
Flaki przekładamy do garnka, zalewamy wodą, gotujemy do miękkości, odcedzamy.
Marchewki, pietruszkę i selera obieramy, ścieramy na tarce o grubych, pora kroimy w pół plastry. W rondlu rozpuszczamy 2 łyżki masła, dodajemy warzywa, dusimy na małym ogniu do momentu, aż warzywa będą miękkie, doprawiamy jarzynką. Do garnka wlewamy rosół wołowy, zagotowujemy, dodajemy obgotowane flaki, gotujemy 5 minut, dodajemy warzywa, gotujemy kolejne 5 minut.
Flaki zagęszczamy mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości zimnej wody. Na patelni roztapiamy pozostałe masło, dodajemy obydwie papryki, chwilę podsmażamy ciągle mieszając, dodajemy do flaków.
Doprawiamy do smaku przyprawą do solą, flaków, dodajemy roztarty w dłoni majeranek.
Marchewki, pietruszkę i selera obieramy, ścieramy na tarce o grubych, pora kroimy w pół plastry. W rondlu rozpuszczamy 2 łyżki masła, dodajemy warzywa, dusimy na małym ogniu do momentu, aż warzywa będą miękkie, doprawiamy jarzynką. Do garnka wlewamy rosół wołowy, zagotowujemy, dodajemy obgotowane flaki, gotujemy 5 minut, dodajemy warzywa, gotujemy kolejne 5 minut.
Flaki zagęszczamy mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości zimnej wody. Na patelni roztapiamy pozostałe masło, dodajemy obydwie papryki, chwilę podsmażamy ciągle mieszając, dodajemy do flaków.
Doprawiamy do smaku przyprawą do solą, flaków, dodajemy roztarty w dłoni majeranek.