Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Flaki wołowe z warzywami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Flaki wołowe to pyszna potrawa dla smakoszy. Ja przygotowałam z warzywami m.in. z cukinią i papryką.

Flaki wołowe z warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Flaki wołowe z warzywami

 

Sposób przygotowania:

Flaki wołowe z warzywami
Flaki dokładnie wypłukać, zalać wodą, gotować przez 10-15 minut. Następnie odcedzić, przepłukać wrzącą wodą, wsypać do garnka, zalać gorącą wodą, dodać kostki rosołowe liście laurowe, kilka ziarenek angielskiego ziela, pieprzu i gotować do miękkości (około 4 godziny).

Warzywa korzeniowe obrać. Marchew pokroić w kostkę, pietruszkę zetrzeć na grubej tarce, połączyć z flakami pół godziny przed końcem gotowania.

Na łyżce masła zeszklić posiekaną cebulę, dodać pokrojoną paprykę, przesmażyć. Następnie wsypać pokrojoną w kostkę cukinię i podsmażyć, połączyć z flakami, gotować kilka minut. 4

Z mąki i smalcu zrobić rumianą zasmażkę, wymieszać z zupą, doprawić do smaku gałką muszkatołową, majerankiem, solą i pieprzem, zagotować.
Flaki wołowe z warzywami
Flaki zalać wrzącą wodą, dodać przyprawy i gotować.
Flaki wołowe z warzywami
Tak przygotować warzywa potrzebne do flaków.
Flaki wołowe z warzywami
Na maśle zeszklić pokrojoną cebulę i paprykę.
Flaki wołowe z warzywami
Cukinie ze skórką pokroić i podsmażyć z cebulą.

Tagi:

zupy flaki