KotkaMisia

KotkaMisia

Szef Kuchni
[Przepisów: 22]

Flaki wieprzowe na rosole

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Flaki wieprzowe. Gotowane na udku z kurczaka. Z marchewką, cebulką i dużą ilością majeranku. Domowy, tradycyjny smak.

Flaki wieprzowe na rosole Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Flaki wieprzowe na rosole

 

  • 1 Opakowanie mrożonych flaków wieprzowych
  • 1 Udko kurczaka
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • mąka
  • olej
  • sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie

 

 

Sposób przygotowania:

Flaki wieprzowe na rosole
Zagotowujemy wodę i wrzucamy do niej mrożone flaki. W drugim garnku gotujemy udko z kurczaka, dorzucamy marchewkę, pietruszkę, solimy, pieprzymy. Gdy udko będzie już ugotowane wyjmujemy je z rosołu. Flaki gotujemy do momentu uzyskania miękkości. Miękkie flaki odcedzamy na durszlaku i dodajemy do rosołu. Na patelni podsmażamy cebulkę i dodajemy mąkę. Zagęszczamy flaki w rosole. Dodajemy majeranek i inne przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kilka minut.
Flaki wieprzowe na rosole
Zagotowujemy wodę i wrzucamy do niej mrożone flaki.
Flaki wieprzowe na rosole
W drugim garnku gotujemy udko z kurczaka, dorzucamy marchewkę, pietruszkę, solimy, pieprzymy. Gdy udko będzie już ugotowane wyjmujemy je z rosołu.
Flaki wieprzowe na rosole
Na patelni podsmażamy cebulkę i dodajemy mąkę.
Flaki wieprzowe na rosole
Miękkie flaki odcedzamy na durszlaku i dodajemy do rosołu. Zagęszczamy flaki w rosole. Dodajemy majeranek i inne przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kilka minut.