Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Flaki z żołądków Indyka

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 0/5 głosów: 0

W chłodne dni, częściej niż zwykle mamy ochotę na dania jednogarnkowe, rozgrzewające. To zatem idealne pierwsze danie lub pełny obiad, aromatyczna, sycąca oraz pożywna zupa, na którą każdy się skusi.

Flaki z żołądków Indyka

Składniki:

Flaki z żołądków Indyka

 

Sposób przygotowania:

Flaki z żołądków Indyka

I

Flaki z żołądków Indyka
Przygotowanie żołądków oraz udek. Myjemy, kroimy i gotujemy.

1. Udka myję, przekładam do garnka, zalewam wodą i gotuję. Po zagotowaniu zbieram szumy, wsypuję Vegetę i gotuję do miękkości mięsa. Następnie wyjmuję udka, zdejmuję skórę a mięso kroję w paski i odkładam na bok.
2. Żołądki, myję, osuszam, usuwam błonki i kroję w paseczki. Przekładam do garnka, zalewam wodę, solę i gotuję około 50 minut. Po tym czasie odlewam żołądki przez sitko i przekładam do rosołu z gotowania udek.

II

Flaki z żołądków Indyka
Przygotowanie warzyw, obieramy, myjemy i ścieramy na tarce od dużych oczkach.

3. Marchew, pietruszkę, imbir obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach i dodaję do zupy.

4. Następnie dolewam wody jak jest za mało wywaru, dodaję listek laurowy, ziele angielskie, mięso z udek i gotuję 10 minut.

III

Flaki z żołądków Indyka
Doprawianie zupy i przygotowanie zasmażki do zagęszczenia zupy.

5. Na koniec zupę doprawiam papryką ostrą, papryką słodką, solą, majerankiem oraz wlewam Magii.
6. Zagęszczam zupę zasmażką zrobioną z rozpuszczonego masła oraz mąki i wlewam hartując do zupy. Gotuję do chwili zagotowania.

IV

7. Gotowe podaję z pieczywem.
8. Smacznego.