gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Flaki wieprzowe wg Gosi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Flaki wieprzowe podaję na obiad jako pierwsze danie. Lubi je cała moja rodzina. Polecam - Nie są trudne w przygotowaniu.

Flaki wieprzowe wg Gosi Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Flaki wieprzowe wg Gosi

 

  • 2 żołądki wieprzowe parzone
  • 2 marchewki
  • 1 mały seler
  • 1 por
  • 1 pietruszka
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta ostrej papryki
  • majeranek
  • 1/2 szklanki śmietanki 12%
  • 2 łyżki mąki

Sposób przygotowania:

Flaki wieprzowe wg Gosi
Parzone żołądki kroimy w paski. Gotujemy do miękkości. W połowie gotowania dodajemy pokrojony por i starte na tarce o dużych oczkach warzywa tj. marchew, seler oraz pietruszka. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy.

Na koniec wlewamy śmietankę wymieszaną z mąką. Dodajmy majeranek oraz szczyptę ostrej papryki i zagotowujemy. Porcję zupy wylewamy na talerz. 
Falki wg Gosi p.
Żołądki wieprzowe kroimy w paski, gotujemy.
Falki wg Gosi p.
Por drobno siekamy, a pozostałe warzywa trzemy na tarce o dużych oczkach.