Sposób przygotowania:
Smaczne żołądki drobiowe à la flaczki
Żołądki z kurczaka dobrze oczyścić z błonek,skórek, zagotować i gotować z 2 minuty, wylać na durszlak i opłukać, teraz można w szybkowarze gotować żołądki z zielem angielskim, liściem laurowym, kostką rosołową z 40 minut, wywar będzie klarowny i aromatyczny.
Wystudzone żołądki drobno pokroić w paseczki, odlać z 2 szklanki wywaru, na reszcie wywaru można ugotować np. krupnik - zawsze gotuję osobno flaczki w szybkowarze.
Na tarce grubsze zetrzeć włoszczyznę, na maśle w garnku podsmażyć, wsypać przyprawę do flaków, wlać pokrojone z wywarem żołądki, gotować na średnim ogniu z 10 minut.
Masło stopić na patelni, wsypać mąkę i mieszać do złotego koloru zasmażki, od razu dodać do zupy mieszając, gotować z 3 minuty, do smaku dodać paprykę chilli, pieprz kolorowy, podawać z pieczywem.
Wystudzone żołądki drobno pokroić w paseczki, odlać z 2 szklanki wywaru, na reszcie wywaru można ugotować np. krupnik - zawsze gotuję osobno flaczki w szybkowarze.
Na tarce grubsze zetrzeć włoszczyznę, na maśle w garnku podsmażyć, wsypać przyprawę do flaków, wlać pokrojone z wywarem żołądki, gotować na średnim ogniu z 10 minut.
Masło stopić na patelni, wsypać mąkę i mieszać do złotego koloru zasmażki, od razu dodać do zupy mieszając, gotować z 3 minuty, do smaku dodać paprykę chilli, pieprz kolorowy, podawać z pieczywem.