Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Węgierska zupa z ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

W chłodne dni, częściej niż zwykle mamy ochotę na dania jednogarnkowe, rozgrzewające. To zatem idealne pierwsze danie lub pełny obiad, aromatyczna, sycąca oraz pożywna zupa, na którą każdy się skusi.

Węgierska zupa z ziemniakami

Składniki:

Węgierska zupa z ziemniakami

 

  • 70 g pora
  • 100 g korzenia selera
  • 100 g marchwi
  • 350 g ziemniaków
  • 100 g cebuli
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 350 g szynki wieprzowej
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 2 kostki rosołowe
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 180 g papryki czerwonej
  • 180 g papryki zielonej
  • 500 g wody
  • 1 łyżeczka majeranku.

Sposób przygotowania:

Węgierska zupa z ziemniakami

I

Węgierska zupa z ziemniakami
Przygotowanie warzyw, myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

1. Pora myję, osuszam, kroję bardzo drobno. Selera, marchew obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki obieram, myję i kroję w kostkę. Warzywa odstawiam na bok.

II

Węgierska zupa z ziemniakami
Dodajemy pozostałe składniki, cebulę, mięso przesmażamy, łączymy z zupą, doprawiamy i gotujemy.

2. Cebulę obieram, drobno kroję i smażę w garnku na rozgrzanej oliwie. Do cebuli dodaję pokrojone w kostkę mięso. Smażę około 15 minut cały czas mieszając. Po tym czasie dodaję wcześniej przygotowane warzywa, koncentrat pomidorowy, kostki rosołowe, zalewam wodą i doprawiam solą, pieprzem, kminkiem, papryką ostrą i gotuję 15 minut.
3. Na koniec dodaję umyte, oczyszczone z nasion, pokrojone w paseczki papryki i wsypuję majeranek. Gotuję jeszcze 10 minut.

III

4. Zupa gotowa.
5. Smacznego.