BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1437]

Gulasz z żołądków

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny gulasz z żołądków zrobiony na smaczny obiad dla rodzinki. Gulasz bardzo sycący i smaczny. Danie zaskoczyło moją rodzinkę.

Gulasz z żołądków

Składniki:

Gulasz z żołądków

 

  • żołądki drobiowe około 600 g,
  • czosnek 2 ząbki,
  • cebula 2 szt,
  • sól do smaku,
  • pieprz świeżo mielony,
  • przyprawa do gulaszu do smaku,
  • mąka 2 łyżki,
  • śmietana 3 łyżki,
  • masło klarowne 2 - 3 łyżki,

Sposób przygotowania:

Gulasz z żołądków
Żołądki drobiowe dokładnie oczyścić, umyć pokroić na kawałki i pogotować około 40 minut w osolonym wrzątku.

Na maśle klarownym podsmażyć obraną poszatkowaną cebule oraz pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.

Do usmażonej cebuli dodać ugotowane żołądki.

Całość dusić do miejskości żołądków na małym ogniu, dodać przyprawę do gulaszu, pieprz i sól do smaku.

Gulasz zagęścić mąkę wymieszaną ze śmietaną.

Podawać z ziemniakami z dodatkiem ogórków konserwowych lub kiszonych.