gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Pierożki z kurczakiem i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne pierożki z mięsem drobiowym, marchewką, papryką i cebulką. Smakuje na ciepło jak i zimno. Polecam.

Pierożki z kurczakiem i warzywami

Składniki:

Pierożki z kurczakiem i warzywami

Ciasto

Farsz

  • 1 podwójna pierś z kurczaka,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 marchewka,
  • 1 cebula,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka oregano,

Dodatkowo

Sposób przygotowania:

Pierożki z kurczakiem i warzywami
Drożdże rozpuszczamy w śmietanie z dodatkiem cukru. Mąkę przesiewamy z masłem, dodajemy pozostałe składniki, wlewamy drożdże. Wyrobione ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki.

Piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy i podsmażamy na oleju.

Marchewkę gotujemy do miękkości i kroimy w kostkę. Cebulę i paprykę również kroimy w kosteczkę. Mięso i warzywa mieszamy ze sobą.

Ciasto wałkujemy na prostokąt, kroimy na kwadraty, na środek wykładamy farsz i zlepiamy. Wykładamy na natłuszczoną blaszkę. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy czarnuszką.

Pieczemy około 35-40 minut w 180 stopniach. Smacznego ;)