Sposób przygotowania:
Focaccia z kozim serem i pomidorkami koktajlowymiETAP 1:
Przygotować zaczyn z drożdży, cukru i 1/2 szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody. Po rozpuszczeniu odstawić w ciepłe miejsce.
Mąkę, sól, bazylię wymieszać. Kiedy zaczyn będzie gotowy, spieniony, dodać go do mąki wraz resztą ciepłej wody. Wymieszać, wyrabiając ciasto około 10 min. Pod koniec wlać oliwę z oliwek. Ciasto będzie luźne i lepiące.
ETAP 2:
Ciasto wyłożyć na obsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok 15x30cm. Zetrzeć ser na tarce jarzynowej i wyłożyć na ciasto.
ETAP 3:
Złożyć prostokąt na pół jak książkę. Lekko rozwałkować nadając kształt focacci i zamykając ser w środku. Ciasto przełożyć na blachę z papierem do pieczenia i odstawić na 30min do lekkiego wyrośnięcia.
ETAP 4:
W ciasto powciskać pomidorki koktajlowe i oliwki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 40min. Przed podaniem skropić dobrej jakości oliwą z oliwek. Smacznego :)
Magdalena88
Marika-
LauraLaura