SUPERPRZEPIS

Focaccia z kozim serem i pomidorkami koktajlowymi

  • 3
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 13
Focaccia z kozim serem i pomidorkami koktajlowymi Więcej zdjęć (3)

Focaccia to drożdżowy, puszysty placek z pomidorkami koktajlowymi i oliwkami. W środku ciasta zamknęłam kozi ser, który wniósł dodatkowy smak i dzięki niemu ciasto nabrało wilgoci.

Składniki:

Focaccia z kozim serem i pomidorkami koktajlowymi

 

  • 1 szklanka wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 25g drożdży świeżych
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 100g koziego sera dojrzewającego
  • ok 300g kolorowych pomidorków koktajlowych
  • ok 100g czarnych oliwek
  • oliwa z oliwek do skropienia

Sposób przygotowania:

Focaccia z kozim serem i pomidorkami koktajlowymi

ETAP 1:

Focaccia z kozim serem i pomidorkami koktajlowymi
Do wyrabianego ciasta wlać oliwę i zagniatać.

Przygotować zaczyn z drożdży, cukru i 1/2 szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody. Po rozpuszczeniu odstawić w ciepłe miejsce.
Mąkę, sól, bazylię wymieszać. Kiedy zaczyn będzie gotowy, spieniony, dodać go do mąki wraz resztą ciepłej wody. Wymieszać, wyrabiając ciasto około 10 min. Pod koniec wlać oliwę z oliwek. Ciasto będzie luźne i lepiące.

ETAP 2:

Focaccia z kozim serem i pomidorkami koktajlowymi
Na ciasto zetrzeć ser na tarce jarzynowej.

Ciasto wyłożyć na obsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok 15x30cm. Zetrzeć ser na tarce jarzynowej i wyłożyć na ciasto.

ETAP 3:

Focaccia z kozim serem i pomidorkami koktajlowymi
Ciasto z serem złożyć na pół i rozwałkować.

Złożyć prostokąt na pół jak książkę. Lekko rozwałkować nadając kształt focacci i zamykając ser w środku. Ciasto przełożyć na blachę z papierem do pieczenia i odstawić na 30min do lekkiego wyrośnięcia.

ETAP 4:

Focaccia z kozim serem i pomidorkami koktajlowymi

W ciasto powciskać pomidorki koktajlowe i oliwki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 40min. Przed podaniem skropić dobrej jakości oliwą z oliwek. Smacznego :)


Tagi:

pomidory