migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Focaccia z pomidorkami i oliwkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Puszysty drożdżowy placuszek w sam raz na kolację. Można go przygotować z różnymi dodatkami. Przygotowywałam go po raz pierwszy i bardzo nam zasmakował i na pewno zagości na naszym stole nie raz.

Focaccia z pomidorkami i oliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Focaccia z pomidorkami i oliwkami

 

  • 2 szklanki mąki pszennej+ mąka do podsypania
  • 25 g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oregano
  • 3 łyżki oliwy lub oleju
  • czarne oliwki ok 15 szt
  • pomidorki koktajlowe ok 20 szt
  • oliwa lub olej arachidowy do skropienia

Sposób przygotowania:

Focaccia z pomidorkami i oliwkami
Przygotować zaczyn. W połowie letniej wody rozpuścić drożdże z cukrem i odstawić na chwilę aby zaczęły pracować. W misce wymieszać makę, sól i oregano. Następnie dodać przygotowany zaczyn, olej i resztę letniej wody, zagnieść ciasto. Ciasto powinno być lekko lepiące.

Natępnie ciasto podsypać mąką i rozwałkować mniej więcej na kształt koła o średnicy 27 cm. Rozwałkowane ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 30 minut.

Potem na cieście rozłożyć pomidorki i oliwki, lekko wciskając je w ciasto. Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 20-30 minut aż ciasto się przyrumieni.

Gotowa focaccie podawać skropioną oliwą lub olejem arachidowym.
Focaccia z pomidorkami i oliwkami
W misce wymieszać makę, sól i oregano.
Focaccia z pomidorkami i oliwkami
Następnie dodać przygotowany zaczyn, olej i resztę letniej wody, zagnieść ciasto.
Focaccia z pomidorkami i oliwkami
Gotowe ciasto powinno być lekko lepiące.
Focaccia z pomidorkami i oliwkami
Rozwałkowane ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia

Tagi:

pomidory