Sposób przygotowania:
Focaccia z pomidorkami i oliwkami
Przygotować zaczyn. W połowie letniej wody rozpuścić drożdże z cukrem i odstawić na chwilę aby zaczęły pracować. W misce wymieszać makę, sól i oregano. Następnie dodać przygotowany zaczyn, olej i resztę letniej wody, zagnieść ciasto. Ciasto powinno być lekko lepiące.
Natępnie ciasto podsypać mąką i rozwałkować mniej więcej na kształt koła o średnicy 27 cm. Rozwałkowane ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 30 minut.
Potem na cieście rozłożyć pomidorki i oliwki, lekko wciskając je w ciasto. Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 20-30 minut aż ciasto się przyrumieni.
Gotowa focaccie podawać skropioną oliwą lub olejem arachidowym.
Natępnie ciasto podsypać mąką i rozwałkować mniej więcej na kształt koła o średnicy 27 cm. Rozwałkowane ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 30 minut.
Potem na cieście rozłożyć pomidorki i oliwki, lekko wciskając je w ciasto. Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 20-30 minut aż ciasto się przyrumieni.
Gotowa focaccie podawać skropioną oliwą lub olejem arachidowym.
Magdalena88
Marika-
migotka28
ja wogóle oliwek nie lubie ale mój mężuś lubi, choć tam jedna czy dwie oliwki jakoś przełknęłam w tym pysznym cieście