Sposób przygotowania:
Focaccia z pomidorkami i oregano
Ziemniaki obierz, opłucz, przekrój na połówki i gotuj do miękkości. Następnie odcedź i rozgnieć tłuczkiem na puree. Ostudź. Przykryj aby nie obeschły. Do większej plastikowej miski pokrusz drożdże, wlej 100 ml ciepłej wody i dodaj cukier. Wymieszaj. Odstaw na 5 min. Następnie dodaj przesianą mąkę i wymieszaj. Dodajemy ostudzone ziemniaki. Mieszamy ręką. Kolejno dodaj 70 ml ciepłej wody i wyrabiaj ciasto przez 10 min również ręką. Dodaj 3 łyżki soli rozpuszczonej w 3 łyżkach ciepłej wody, oraz oliwę z oliwek. Ponownie wyrabiaj ciasto przez ok. 10 min. Pomidorki pokrój na pół i usunąć szpółki. Prószymy solą, pieprzem i 2-3 łyżeczki oregano. Wymieszać z 2 łyżkami oliwy. Okrągłą tortownicę (średnica 28cm ) wysmaruj oliwą i wyłóż na nią ciasto na wysokość ok.2-3 cm. Pomidorki ułóż na powierzchni ciasta środkiem na zewnątrz. Lekko wcisśnij w ciasto. Należy zachować odpowiednie odstępy. Odstaw na ok. 25 min. Piekarnik nagrzej do 200 stopni Celcjusza i wstawiamy Fociccię i pieczemy ok. 30-40 min. na lekko złoty kolor.
Andrew/Andy
gusia1000
skuter5