Sposób przygotowania:
Drożdżowy chlebek z pomidorkami koktajlowymi
W szklance wody rozpuszczamy drożdże. Dodajmy do nich cukier oraz około 0,5 szklanki mąki. Przygotowany rozczyn pozostawiamy do podrośnięcia. Do wyrośniętego dodajemy pozostałą wodę, mąkę, jajko, olej oraz sól. Ciasto wyrabiamy około 15 minut. Jeśli było by za rzadkie dodajemy mąkę, jeśli za gęste wodę. Na koniec dodajemy suszony tymianek, bazylie oraz oregano. Ponownie zagniatamy ciasto, by równomiernie rozprowadzić przyprawy. Gotowe ciasto przykrywamy i pozostawiamy na około 50 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wykładamy na przygotowaną blaszkę. Na wierzchu w równych odstępach układamy pomidorki koktajlowe. Całość smarujemy olejem i oprószamy świeżo mielonym kolorowym pieprzem i świeżo mieloną solą morską. Ciasto wstawiamy na około 50 minut do piekarnika (180°C). Pieczemy do zrumienienia.
marietta