bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Fondue serowe wg Tomka Jakubiaka z piwem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne fondue serowe z warsztatów piwnych

Fondue serowe wg Tomka Jakubiaka z piwem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Fondue serowe wg Tomka Jakubiaka z piwem

 

  • serek topiony cheddar - 12 trójkącików lub 2 paczki plasterków
  • 200g sera żółtego edamskiego startego lub cheddara (ja nie miałam)
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki piwa jasnego
  • łyżeczka ostrej czerwonej papryki
  • łyżka masła
  • kromki chleba

Sposób przygotowania:

Fondue serowe wg Tomka Jakubiaka z piwem
W garnku na maśle rozgrzać masło, stopić serki topione, dodać starty ser, całość wymieszać. Wlać mleko, mieszać aż masa zgęstnieje. Dolać piwo, cały czas mieszając. Na koniec doprawić papryką.Kromki chleba opiec na grillu lub na blasze na chrupko, pokroić w paski. Jeść maczając chleb w fondue, póki ciepłe i płynne.
Fondue serowe wg Tomka Jakubiaka z piwem
Pomysł na szybką przekąską to serowe fondue

Tagi:

piwo sery chleb ser