Co dawać jeść dziecku gdy wymiotuje????

Obserwuj wątek

Odp: Co dawać jeść dziecku gdy wymiotuje????

biała kuna
Można podać mu małą szklankę pepsi ale to pepsi musi być orginalne...odczekać parę minut i wszystko powinno być już ok...

W krajach azjatyckich czesto mamy problemy z wymiotowaniem bo przy garacym i wilgotnym klimacie bakterie starszne.
Gdy dziecko wymiotuje to najwazniejsze jest aby sie nie odwodnilo! Podaje sie wiec do picia wode z cukrem i sola aby utrzymac balans az nadejdzie pomoc.Tutaj mamy takie drinki mineralizowane (nie ,nie gazowane ) zawieraja sole.Oczywiscie bez kafeiny itp. Warto taki poszukac.
Nie podawac sokow cytrusowych bo jeszcze draznia przewod.
Oh te noce -oby do rana !

A.B.
  • A.B.

• Przepisy: 259
  • Artykuły: 3
Emilia,powiem krótko,aby dobrze wyprać tapczan,spróbuj mieszanki sody,octu i wody.Niestety,przez jakiś czas musicie zachować lekkostrawną dietę,lepiej też podawać niewielkie ilości jedzenia(gotowane),ale za to częściej.Pozdrawiam mamę i maleństwo.Zdrówka

Odp: Odp: Odp: Co dawać jeść dziecku gdy wymiotuje????

Z mojego doświadczenia kiedy jest grypa żołądkowa to musi minąć i karmienie raczej nie pomoże. Poić należy bardzo małymi ilościami, moja mała przyjmuje tylko pół łyżeczki na raz, więcej zwraca natychmiast. Trzeba konsultować z lekarzem i w razie konieczności oddać do szpitala pod kroplówkę, pozdrawiam,

Odp: Odp: Co dawać jeść dziecku gdy wymiotuje????

emilia_s292
Też słyszałam o coli...niestety moja mała nie chce nawet łyżeczki coli....nie smakuje jej i tyle....nawet łyczka nie zrobi... Na szczęście wymioty ustały. Ale teraz biedactwo boi się cokolwiek zjeść bo myśli że będzie znowu wymiotować!

misia53
  • misia53

• Przepisy: 345
  • Artykuły: 0
To oczywiście prawda , już ze dwa ,trzy lata moja synowa tak robi ale powiem Wam że to działa ,bo ja też pię jak mi coś nie bardzo w żołądku i mój mąż który gazowanych w ogóle nie pije próbował ze skutkiem pozytywnym.Pobeka się trochę i zaraz lepiej...hehe..

dobry
  • dobry

• Przepisy: 12
Hej, to samo czytalem kiedys na jakims forum pediatrycznym. Podobno potrafi zaskakujaco skutecznie pomoc.

Sarenka
  • Sarenka

• Przepisy: 571
  • Artykuły: 1
Teraz pewnie Was zaskocze - Dziewczyna mojego kuzyna, ktora jest lekarzem ( podobnie jak jej rodzice) aktualnie leczacym dunczykow, pewnego razu, podczas luznej rozmowy, powiedziala mi, ze w okresie, kiedy dziecko cierpi na dolegliwosci ukladu pokarmowego tzn wymiotuje i/lub ma biegunke, mozna, a nawet warto mu podac cole do popicia! Poniewaz mialam wtedy pod opieka dwoje dzieciakow (1 moje, 2 kuzynki), drugie cole moglo pic bez ograniczen, co bylo dla mnie bynajmniej dziwne...zapytalam o skutki picia coli w tak mlodym wieku i w miedzyczasie dowiedzialam sie, ze podawanie dziecku coli jest stosowane w momentach, kiedy ono wymiotuje lub ma biegunke, poniewaz, ten niezdrowy napoj ma solidny zapas fosforanow, ktore przy wspomnianych dolegliwosciach tracimy, i ktore mozna uzupelnic, dajac dziecku pol szklanki coli.

dobry
  • dobry

• Przepisy: 12
Nie wiem, u nas po takim niezycie jelitowym dluugo zalatywalo z podlogi
Ale w koncu ustapilo po ktoryms szorowaniu wykladziny...

Odp: Odp: Co dawać jeść dziecku gdy wymiotuje????

emilia_s292
Wiem że to niesmaczne pytanie i z góry przepraszam ale wiecie może jak pozbyć się zapachu wymiocin? bo moja mała wczoraj zwróciła na tapczan i szoruje,szoruje a ten specyficzny zapach nadal jest.

Odpowiedz na/ edytuj Co dawać jeść dziecku gdy wymiotuje????