U mnie tradycją co roku jest:
1.zupa z karpia na karmelu z rodzynkami
2.zupa grochowa
3.groch z kapustą
4.sos grzybowy ze śmietaną (z drobno pokrojonych suszonych borowików i podgrzybków)
5.karp smażony panierowany
6.karp gotowany( z zupy rybnej)
7.ryba" po grecku"
8.ryba "po japońsku"- obie to filety białych ryb, np dorsz, sola
9.śledziki w oleju( z cebulką, marynowanymi grzybkami, kiszonym ogórkiem)
10.śledzie w occie
11.barszcz czerwony czysty
12.pierogi z kapustą i suszonymi grzybami
13.ryba w galarecie z warzywami- szczupak, sandacz
14.kompot z suszonych śliwek
15.z ciast: sernik, proste ciasto piernikowe z bakaliami
Zupę rynna jemy nastepnego dnia z ziemniakami gotowanymi w mundurkach lub makaronem.
Mój zeszłoroczny stół wigilijny.
Barszcz wleją za chwilę....
No dobrze- uszka sama zrobię- barszczu nie musisz wlewac - sama naleję i to własny (
) - ale talerze ( te spodnie ) to poprostu zabiorę i już - już Ci przecież nie potrzebne - miałeś w zeszłym roku -- nie będziesz się chyba powtarzał z zastawą ( hi hi ).
A tak poważnie to bardzo mi sie podoba zastawa .
A do wcześniejszego postu- u mnie też najpierw opłatek na stojaco zanim wszyscy siada przy stole .
zmieniono 1 raz (ostatnio 20 lis 2010 18:38 przez Babciagramolka)
Siemiotkę robi się na śląsku i to już nie we wszystkich domach robi się ją z ziaren konopii. Jest bardzo pracochłonna w przygotowaniu. Jemy ją tylko na Wigilię albo jak ktoś jest chory to mu się ją gotuje żeby szybko postawić go na nogi.
1. Siemiotka (tradycyjna zupa wigilijna z konopii)
2. Zupa rybna z grzankami
3. Karp smażony polany moczką (sos z piernika,piwa, włoszczyzny)
4. Makówki
5. Kapusta z grzybami
6. Kapusta z Grochem
7. Pierogi pieczone z grzybami i kapustą
8. Barszcz z uszkami
9. Kompot z suszonych owoców
10. Kołacz z makiem
11. Sernik
12. śledzie w oleju albo opiekane w otcie
Jadłam też inne zupy np. migdałową, barszcz z kiszonej kapusty.
Robimy też rybę w galarecie. Kiedyś robiliśmy kluski z makiem ale ja nie przepadam Dobra też jest moczka ale ta na słodko i do picia jak kompot A w Niemczech w Wigilię podaje się parówki z sałatką ziemniaczaną dla mnie katastrofa ale taka tu tradycja a z ciast pierniczki i Stollen.
Co podajecie na Wigilię?
Obserwuj wątekOdp: Co podajecie na Wigilię?
thegrooba
1.zupa z karpia na karmelu z rodzynkami
2.zupa grochowa
3.groch z kapustą
4.sos grzybowy ze śmietaną (z drobno pokrojonych suszonych borowików i podgrzybków)
5.karp smażony panierowany
6.karp gotowany( z zupy rybnej)
7.ryba" po grecku"
8.ryba "po japońsku"- obie to filety białych ryb, np dorsz, sola
9.śledziki w oleju( z cebulką, marynowanymi grzybkami, kiszonym ogórkiem)
10.śledzie w occie
11.barszcz czerwony czysty
12.pierogi z kapustą i suszonymi grzybami
13.ryba w galarecie z warzywami- szczupak, sandacz
14.kompot z suszonych śliwek
15.z ciast: sernik, proste ciasto piernikowe z bakaliami
Zupę rynna jemy nastepnego dnia z ziemniakami gotowanymi w mundurkach lub makaronem.
Odp: Co podajecie na Wigilię?
luna19
Odp: Odp: Odp: Co podajecie na Wigilię?
Henia
Tak jak u Pyzy, opłatek rozpoczyna u nas Wieczerzę!
Odp: Odp: Co podajecie na Wigilię?
Henia
A już miałam nadzieję, że to jednak jakaś naleweczka!
Odp: Odp: Co podajecie na Wigilię?
Babciagramolka
No dobrze- uszka sama zrobię- barszczu nie musisz wlewac - sama naleję i to własny (
) - ale talerze ( te spodnie ) to poprostu zabiorę i już - już Ci przecież nie potrzebne - miałeś w zeszłym roku -- nie będziesz się chyba powtarzał z zastawą ( hi hi ).
A tak poważnie to bardzo mi sie podoba zastawa .
A do wcześniejszego postu- u mnie też najpierw opłatek na stojaco zanim wszyscy siada przy stole .
Odp: Co podajecie na Wigilię?
Bahus
Barszcz wleją za chwilę....
Odp: Odp: Co podajecie na Wigilię?
montajka
Odp: Co podajecie na Wigilię?
luna19
no i ta Siemiotka którą montajka napisala .. nie slyszalam o takiej zupie i jeszcze te konopie...
Odp: Odp: Co podajecie na Wigilię?
Pyza
Odp: Co podajecie na Wigilię?
montajka
2. Zupa rybna z grzankami
3. Karp smażony polany moczką (sos z piernika,piwa, włoszczyzny)
4. Makówki
5. Kapusta z grzybami
6. Kapusta z Grochem
7. Pierogi pieczone z grzybami i kapustą
8. Barszcz z uszkami
9. Kompot z suszonych owoców
10. Kołacz z makiem
11. Sernik
12. śledzie w oleju albo opiekane w otcie
Jadłam też inne zupy np. migdałową, barszcz z kiszonej kapusty.
Robimy też rybę w galarecie. Kiedyś robiliśmy kluski z makiem ale ja nie przepadam Dobra też jest moczka ale ta na słodko i do picia jak kompot A w Niemczech w Wigilię podaje się parówki z sałatką ziemniaczaną dla mnie katastrofa ale taka tu tradycja a z ciast pierniczki i Stollen.