Owoce niektórych gatunków są jadalne i używa się ich często do ciast, tart, win i likierów. Owoce morwy czarnej (Azja południowozachodnia) i czerwonej (wschodnia Ameryka Północna) są najsmaczniejsze. Owoce morwy białej (wschodnia Azja), która na masową skalę jest wprowadzana w miejskich regionach wschodniego wybrzeża USA, mają inny smak, czasem określany jako mdły. Dojrzałe owoce zawierają znaczne ilości resweratrolu (trans-3,5,4'-trihydroksystilben).
Wyciągi z morwy są stosowane w ziołolecznictwie. Korzenie wykorzystywane były w chińskiej medycynie ludowej do leczenia cukrzycy, gorączki i kaszlu.
Liście morwy (szczególnie białej) są również ważne ekonomicznie, jako że stanowią jedyny pokarm jedwabników morwowych, z których kokonów uzyskuje się jedwab. Liście wykorzystuje się również do parzenia herbaty, produkcji środków wspomagających odchudzanie czy preparatów stabilizujących poziom cukru, trójglicerydów i cholesterolu we krwi. Badania wykazały, że liście morwy hamują działanie enzymów odpowiedzialnych za trawienie węglowodanów.
To z wikipedii,ja jadlam tylko swieze owoce,ktore bardzo mi smakowaly.
Czy ktos to jadl?
Obserwuj wątekOdp: Odp: Czy ktos to jadl?
kinga
Czego laluniaMorwy
Alez oczywiscie,ze sie je i uwierz jest naprawde pyszna
Odp: Czy ktos to jadl?
lalunia
Odp: Odp: Czy ktos to jadl?
kinga
Odp: Czy ktos to jadl?
Anula
Odp: Czy ktos to jadl?
lalunia
Odp: Czy ktos to jadl?
misia53
Ciekawe czy teraz w Polsce są jeszcze morwy?
Odp: Czy ktos to jadl?
Anula
Wyciągi z morwy są stosowane w ziołolecznictwie. Korzenie wykorzystywane były w chińskiej medycynie ludowej do leczenia cukrzycy, gorączki i kaszlu.
Liście morwy (szczególnie białej) są również ważne ekonomicznie, jako że stanowią jedyny pokarm jedwabników morwowych, z których kokonów uzyskuje się jedwab. Liście wykorzystuje się również do parzenia herbaty, produkcji środków wspomagających odchudzanie czy preparatów stabilizujących poziom cukru, trójglicerydów i cholesterolu we krwi. Badania wykazały, że liście morwy hamują działanie enzymów odpowiedzialnych za trawienie węglowodanów.
To z wikipedii,ja jadlam tylko swieze owoce,ktore bardzo mi smakowaly.
Odp: Czy ktos to jadl?
teresa.rembiesa
Odp: Czy ktos to jadl?
teresa.rembiesa
Odp: Czy ktos to jadl?
Persik