smakosz1988, a ja (wredna Pyza) po prostu takim "mistrzom" jak Ty najzwyczajniej w świecie nie wierzę. Jak ktoś jest pasjonatem gotowania i chce się tym dzielić z innymi to kupi najprostszy aparat czy telefon z aparatem, nawet używany, żeby było widać co i jak robi a przepisywać z zeszytu czy innych źródeł to każdy głupi potrafi. Do takich przepisów nawet nie zaglądam bo z doświadczenia wiem, że nie warto.
Możesz się obrazić, ale tak właśnie myślę i wiele osób też.
A ja się czuję urażona w tym momencie.Mam zeszyt gdzie są setki przepisów pochodzących od dziada pradziada aż do mnie.Wiele potraw jeszcze przed znalezieniem tej strony wypróbowałam i zamieszczając je tutaj chciałam aby i każdy kto zerknie spróbował sam zrobić.Z mojej strony to wygląda tak że mam telefon ( domowy) nim niestety zdjęcia nie zrobię.A że wstawiam 10-15 zdjęć dziennie? Bo akurat mam czas,bo lubię to robić,lubię się dzielić.I nie jestem pazerna na punkty.Gdyby tak było to żyłabym z samych poleconych bo znajomych mam na pęczkiJesteście niesprawiedliwe.Ja wiem że istnieje wolność słowa ale bardzo mnie zabolało to co tu przeczytałam.
Witajcie ... widzę że nie tylko ja mam wrażenie, że część użytkowników wklepuje przepis z innej strony i wysyła bądź zapożyczy zdjęcia - nie wierze że ktoś dziennie gotuje po 10 potraw - nierealne ... szkoda tylko że nie można tego zweryfikować w 100% ...
Konczi....to nie wrażenie tylko rzeczywistośc,dlatego jeśli macie troszkę czasu poszperajcie w sieci i zgłaszajcie plagiaty.Poniekąd jest to w interesie wszystkich uczciwych użytkowników tej strony
Uwielbiam gotowanie. To moja pasja obok poezji śpiewanej i malowania. Dziwne połączenie? Ale tak jest. Jeśli zamieszczę przepisy z innych stron, to tylko moje i z moimi zdjęciami. Wielkie dzięki za wsparcie Babciagramolka. Pozdrawiam.
Witajcie ... widzę że nie tylko ja mam wrażenie, że część użytkowników wklepuje przepis z innej strony i wysyła bądź zapożyczy zdjęcia - nie wierze że ktoś dziennie gotuje po 10 potraw - nierealne ... szkoda tylko że nie można tego zweryfikować w 100% ...
Lidziu - powiem Ci tak . Marzycielka z Ciebie Wierzysz w to , że te osoby wstawiające hurtowo przepisy bez zdjęć gotują ? Bo ja nie mam , żadnych wątpliwości że to jest ,, wyścig szczurów " po punkty . Można coś dostać za darmo to się klepie . Połowa przepisów nie przechodzi wstępnego sprawdzania ( bo Moderatorzy odrzucają ewidentne plagiaty ) .Reszta przechodzi bo albo Moderator z przemęczenia ma już ,, pomroczność - jasną " albo plagiat jest z cyklu ,, inteligentnych " ( poprzestawiane zdania , coś wycięte , coś dodane po słówku i już google nie łapią jako plagiat ) .Spróbuj popytać w komentarzach tych speców od gotowania o konkrety to albo nie odpowiedzą , albo usłyszysz ,że się czepiasz , albo jeszcze gorzej .
Jak ktoś mi raptem wstawia stos przepisów na owoce morza , pieczenie jagnięce ( ciekawe gdzie zdobywa jagnięcinę ) w winie - czyli potrawy luksusowe a jednocześnie nie stać go na aparat fotograficzny za 500 zł ( i jeszcze na raty można brać ) to co o tym sądzisz ?
Zawsze mi się wydawało że użytkownicy stron kulinarnych to specyficzny ludek maniaków kulinarnych . Takich co to uwielbiają sprawdzać jak smakuje coś nowego , testują nowe smaki , uczą się całe życie , nie ciężko im lepić pierogi , gotować normalny rosół , czy przecierać zupki dla dzieci zamiast karmić je słoikowymi .
Po co ktoś kto nie lubi gotować wchodzi na stronę kulinarną ? Po co wstawia hurtowo przepisane z innych źródeł przepisy ? Bo jest pazerny i tyle .
Wstawiając przepis zaznaczamy w krateczce ,. że tekst zamieszczony obok jest prawdą - ten tekst :
,,... Oświadczam, że przepis (treść oraz zdjęcie) nie został skopiowany z żadnej publikacji tradycyjnej ani elektronicznej i zamieszczając go w serwisie Gotujmy.pl nie naruszam prawa autorskiego...."
Czy ci nieuczciwi zdają sobie sprawę , że to oznacza odpowiedzialność karną ? Fałszywe potwierdzenie nieprawdy - może nie ciekawie skutkować dla plagiatora .
Masz rację - ja ze swoimi 1773 przepisami ( wszystkie ze zdjęciami - wszystkie ugotowane ) - wstawianymi od 3 lat czułam się dumna z rangi Złotego Eksperta . Teraz czuję się jak by mi ktoś napluł w twarz . Moja praca jest nic nie warta . Wysoką rangę można sobie naklepać w 2 miesiące - mało tego - można zgarnąć nagrody na które ja nie będę jeszcze długo mieć punktów ( przy zmianie systemu przelicznik był taki , że dostałam za stare punkty wirtuali tyle ile hurtownik za ok.150 przepisów bez zdjęć - ile czasu mu to zajęło ? ) .
Nie ma systemów idealnych ale przykro mi ale ten gdzie daje się 20 punktów za przepis bez zdjęcia - 25 za przepis z 1 zdjęciem - a 30 za przepis z sesją krok po kroku jest dla mnie absurdalny .Promuje plagiatorów i cwaniaków .
Druga sprawa to to , że nie ma automatycznej odpowiedzialności za plagiaty . Dla mnie ktoś kto zostaje raz przyłapany na kopiowaniu -powinien zostać pouczony ( bo może nie wie , a przepisy zablokowane ) , drugi raz zostaje przyłapany - wyzerować konto ze wszystkich punktów - trzeci raz - blokada konta i tyle .
Co do Twojego pytania o twoje przepisy zamieszczone gdzie indziej . Zasada jest taka- nie wolno wstawiać identycznego opisu ( zdjęcie i składniki mogą pozostać nie zmienione ) . Właściciel strony chce uniknąć hurtowego przenoszenia przepisów z innych stron które będą w Googlach kierowały nie tylko na Gotujmy.pl ale i inne strony . Trzeba przepis przeedytować ( opisać po nowemu ) , Nowy przepis można zamieszczać w niezmienionej formie pod warunkiem , że najpierw będzie zamieszczony tu , a dopiero potem gdzie indziej ( musi tam być podana data i godzina zamieszczenia żeby można było sprawdzić ) - jeśli takiej możliwosci nie ma lepiej tekst opisu procedury przeedytować .
Trzymaj się - gotuj - wstawiaj przepisy i uwierz mi jest tu wielu maniaków ( takich jak ja ) , którzy gotowanie uwielbiają i nie siedzą tu dla nagród tylko dla tego , że to lubią .
Dlaczego?
Obserwuj wątekOdp: Dlaczego?
agabi22
Odp: Dlaczego?
Odp: Odp: Dlaczego?
Pyza
Możesz się obrazić, ale tak właśnie myślę i wiele osób też.
Odp: Dlaczego?
Odp: Odp: Dlaczego?
Konczi....to nie wrażenie tylko rzeczywistośc,dlatego jeśli macie troszkę czasu poszperajcie w sieci i zgłaszajcie plagiaty.Poniekąd jest to w interesie wszystkich uczciwych użytkowników tej strony
Odp: Dlaczego?
agabi22
Odp: Dlaczego?
LIDZIA
Odp: Dlaczego?
Konczi
Odp: Dlaczego?
Babciagramolka
Jak ktoś mi raptem wstawia stos przepisów na owoce morza , pieczenie jagnięce ( ciekawe gdzie zdobywa jagnięcinę ) w winie - czyli potrawy luksusowe a jednocześnie nie stać go na aparat fotograficzny za 500 zł ( i jeszcze na raty można brać ) to co o tym sądzisz ?
Zawsze mi się wydawało że użytkownicy stron kulinarnych to specyficzny ludek maniaków kulinarnych . Takich co to uwielbiają sprawdzać jak smakuje coś nowego , testują nowe smaki , uczą się całe życie , nie ciężko im lepić pierogi , gotować normalny rosół , czy przecierać zupki dla dzieci zamiast karmić je słoikowymi .
Po co ktoś kto nie lubi gotować wchodzi na stronę kulinarną ? Po co wstawia hurtowo przepisane z innych źródeł przepisy ? Bo jest pazerny i tyle .
Wstawiając przepis zaznaczamy w krateczce ,. że tekst zamieszczony obok jest prawdą - ten tekst :
,,... Oświadczam, że przepis (treść oraz zdjęcie) nie został skopiowany z żadnej publikacji tradycyjnej ani elektronicznej i zamieszczając go w serwisie Gotujmy.pl nie naruszam prawa autorskiego...."
Czy ci nieuczciwi zdają sobie sprawę , że to oznacza odpowiedzialność karną ? Fałszywe potwierdzenie nieprawdy - może nie ciekawie skutkować dla plagiatora .
Masz rację - ja ze swoimi 1773 przepisami ( wszystkie ze zdjęciami - wszystkie ugotowane ) - wstawianymi od 3 lat czułam się dumna z rangi Złotego Eksperta . Teraz czuję się jak by mi ktoś napluł w twarz . Moja praca jest nic nie warta . Wysoką rangę można sobie naklepać w 2 miesiące - mało tego - można zgarnąć nagrody na które ja nie będę jeszcze długo mieć punktów ( przy zmianie systemu przelicznik był taki , że dostałam za stare punkty wirtuali tyle ile hurtownik za ok.150 przepisów bez zdjęć - ile czasu mu to zajęło ? ) .
Nie ma systemów idealnych ale przykro mi ale ten gdzie daje się 20 punktów za przepis bez zdjęcia - 25 za przepis z 1 zdjęciem - a 30 za przepis z sesją krok po kroku jest dla mnie absurdalny .Promuje plagiatorów i cwaniaków .
Druga sprawa to to , że nie ma automatycznej odpowiedzialności za plagiaty . Dla mnie ktoś kto zostaje raz przyłapany na kopiowaniu -powinien zostać pouczony ( bo może nie wie , a przepisy zablokowane ) , drugi raz zostaje przyłapany - wyzerować konto ze wszystkich punktów - trzeci raz - blokada konta i tyle .
Co do Twojego pytania o twoje przepisy zamieszczone gdzie indziej . Zasada jest taka- nie wolno wstawiać identycznego opisu ( zdjęcie i składniki mogą pozostać nie zmienione ) . Właściciel strony chce uniknąć hurtowego przenoszenia przepisów z innych stron które będą w Googlach kierowały nie tylko na Gotujmy.pl ale i inne strony . Trzeba przepis przeedytować ( opisać po nowemu ) , Nowy przepis można zamieszczać w niezmienionej formie pod warunkiem , że najpierw będzie zamieszczony tu , a dopiero potem gdzie indziej ( musi tam być podana data i godzina zamieszczenia żeby można było sprawdzić ) - jeśli takiej możliwosci nie ma lepiej tekst opisu procedury przeedytować .
Trzymaj się - gotuj - wstawiaj przepisy i uwierz mi jest tu wielu maniaków ( takich jak ja ) , którzy gotowanie uwielbiają i nie siedzą tu dla nagród tylko dla tego , że to lubią .
Odp: Dlaczego?
agabi22