Jak suszyć grzyby ?

Obserwuj wątek

Odp: Jak suszyć grzyby ?

Ja suszę grzyby w kombiwarze .Świetny iszybki sposób.Jeśli ktoś nie chce mieć robaków w grzybach ,pojawiają się podczas przechowywania ,polecam sposób mojej bratowej.Ususzone grzyby wkładamy do foliowych woreczków i trzymamy w zamrażalniku.

dobry
  • dobry

• Przepisy: 12
  • Artykuły: 0
)
prosze bardzo
swoja droga to kolor zielonki jest niepowtarzalny, taki opalizujacy zielono - zółty
obrazek

to sobie Pan polepszył, właśnie mi przypomniałeś o zielonkach...
ktoś miał mi pokazać gdzie rosną i to jakieś ładnych parę lat temu...
zdjęcie zielonki proszę chociaż

dobry
  • dobry

anyway, Gabi, niezrecznie mi pytac, ale ile masz lat? ))
debiut w zbieraniu grzybkow to ja mialem baardzo wczesnie, ale to wynikalo po czesci ze stron, w ktorych owczesnie mieszkalem - tam po prostu swietokradztwem byloby nie isc w sezonie na grzyby przynajmniej kilkanascie razy

dobry
  • dobry

wiem, ze w piekarniku jest bardzo ok, ale u mnie w domu to zawsze bylo nawlekanie na nitki i suszenie w kuchni lub w pokojach na kaloryferach
ale:
uwazaj bo sa gatunki, ktore wymagaja specjalnego traktowania, np. prawdziwki blyskawicznie robaczywieja i naprawde bez piekarnika ciezko sie obejsc
druga sprawa to kuchnia kuchnią - zalozenie jest takie, ze jest goraco, ale jesli powiesisz zbyt blisko garnkow czy innych zrodel pary to masz robaki na bank bo po prostu bedziesz je zwilzala zamiast suszyc

mediana
  • mediana

• Przepisy: 3
ja susze w plasterkach na pergaminie bo nie mam ani suszarki ani piekarnika

Najlepsza sprawdzona metoda: Nad kuchnią nawinięte na nici. Tylko nie baw się w ogniste steki na patelni bo się grzybki sfajczą

Jak suszyć grzyby ?

Gabi
  • Gabi

• Przepisy: 27
Witam.

Ostatnio miałam okazje uczestniczyć w grzybobraniu ze znajomymi. Był to mój debiut wiec nie wiem co począć z grzybkami które udało mi się zebrać.
Pewnie je ususzę (będą w sam raz na uszka), tylko nie wiem jak się najlepiej suszy grzyby ?

Gabi

Odpowiedz na/ edytuj Jak suszyć grzyby ?