kupując masło musimy patrzeć ile masła jest w maśle,bo czasami dobra margaryna jwst lepsza od kiepskiego masła.Ogólnie jestem za masłem.
I jeśli mogę służyć radą to powiem ,że robiąc kremy do tortów używamy masła
bez dodatku olejów.Tak mi powiedział cukiernik.Po prostu trzeba czytać skład
na opakowaniu.
No wlasnie tutaj miota mną pewien dysonans , bo z jednej strony krzywimy sie na wszechobecny tluszcz, a z drugiej "dobre masło powinno mieć min 80% tłuszczu"...
Logiki troche tu brak, choc nieobce mi jest to podejscie.
A co by sie stalo jakby to maslo mialo 70% tluszczu?
to już nie byłoby prawdziwe masło tylko tłuszcz mleczny
jak byśmy mieli patrzeć co jest zdrowe a co nie to nic nie powinniśmy jeść ani pić
popatrzmy na nasze babcie czy dziadków jedli smalec i jakie piękne lata osiągnęli a my krzywimy się na wszystko
Osiagneli piekne lata bo byla naturalna selekcja,przezywaly najsilniejsze osobniki,z 5 dzieci mojej prababci tylko 2 doroslo,3 zmarlo we wczesnym dziecinstwie,albo po urodzeniu.A ja jem i maslo i margaryne,co jest w sklepie na promocji
No wlasnie tutaj miota mną pewien dysonans , bo z jednej strony krzywimy sie na wszechobecny tluszcz, a z drugiej "dobre masło powinno mieć min 80% tłuszczu"...
Logiki troche tu brak, choc nieobce mi jest to podejscie.
A co by sie stalo jakby to maslo mialo 70% tluszczu?
to już nie byłoby prawdziwe masło tylko tłuszcz mleczny
jak byśmy mieli patrzeć co jest zdrowe a co nie to nic nie powinniśmy jeść ani pić
popatrzmy na nasze babcie czy dziadków jedli smalec i jakie piękne lata osiągnęli a my krzywimy się na wszystko
I kiedy robie ciasta czy desery z dodatkiem tluszczu, jakos nie moge sie przelamac. by dodac margaryne. Gdybym byla w trakcie przygotowywania jakiejs masy i nagle zorientowalabym sie, ze zabraklo mi masla, a mialabym margaryne w lodowce, wiem, ze wsiadlabym w samochod i ruszyla do sklepu po... maslo.
Ja nie jadam pieczywa, wiec analogicznie nie uzywam masla czy margaryny. Uzywam jednak zarowno jednego jak i drugiego do wypiekow, deserow - ogolnie przy pichceniu. Jednak moja 5-cio letnia corka i moj maz uzywaja na co dzien margaryny. Kilka lat temu, podawalam mojej corce Vigantol (witamine D) w kropelkach i serwowalam jej kanapeczki z krowim maselkiem, bo krowie maslo jest bogate min. w witamine A i D czy wapn. Pamietam, ze znajoma przynosila czasami mojej tesciowej, maslo wlasnej roboty i wszyscy sie nim zajadali. Moja corka lubi maslo krowie do dzisiaj, jak siegam pamiecia wstecz. nigdy nie lubilam margaryny, bez wzgledu na jej rodzaj, a maslo - jak najbardziej. Pamietam smak pieczonych, babcinych ziemniakow w zarze z prawdziwego pieca, i pyszne, prawdziwe maselko, ktore rozplywalo mi sie na goracej pyreczce mmmhmm
Masło czy margaryna?
Obserwuj wątekOdp: Masło czy margaryna?
misia53
I jeśli mogę służyć radą to powiem ,że robiąc kremy do tortów używamy masła
bez dodatku olejów.Tak mi powiedział cukiernik.Po prostu trzeba czytać skład
na opakowaniu.
Odp: Masło czy margaryna?
Doro
Odp: Odp: Masło czy margaryna?
Persik
Odp: Masło czy margaryna?
astra
Odp: Odp: Odp: Masło czy margaryna?
Anula
Osiagneli piekne lata bo byla naturalna selekcja,przezywaly najsilniejsze osobniki,z 5 dzieci mojej prababci tylko 2 doroslo,3 zmarlo we wczesnym dziecinstwie,albo po urodzeniu.A ja jem i maslo i margaryne,co jest w sklepie na promocji
Odp: Odp: Masło czy margaryna?
Persik
to już nie byłoby prawdziwe masło tylko tłuszcz mleczny
jak byśmy mieli patrzeć co jest zdrowe a co nie to nic nie powinniśmy jeść ani pić
popatrzmy na nasze babcie czy dziadków jedli smalec i jakie piękne lata osiągnęli a my krzywimy się na wszystko
Odp: Masło czy margaryna?
Marzena.M.Siek
Odp: Masło czy margaryna?
Sarenka
Odp: Masło czy margaryna?
Sarenka
Odp: Masło czy margaryna?
kiwi