Masło czy margaryna?

Obserwuj wątek

Odp: Masło czy margaryna?

darek112
  • darek112

• Przepisy: 172
  • Artykuły: 0

annajot
  • annajot

• Przepisy: 9
Najlepiej nic
Ja jakos nie odczuwam potrzeby uzywania margaryny/ masla

mediana
  • mediana

• Przepisy: 3
Ja nie mam nawyku smarowania kanapek masłem raczej jem z serkiem twarożkowym do smarowania i masą past samorobotnych. Ogólnie jem mało chleba bo jestem mlekopijem wolę jeść ciepłe i gotowane rzeczy

jak dla mnie po prostu masło ma okropny zapach
i nie jestem w stanie go zjeść...

cremebrule
  • cremebrule

• Przepisy: 29
wlasnie mediane, dlatego ja w ogole nie kumam dlaczego margaryna jest uwazana za zdrowsza? chyba tylko dlatego ze ma mniej tluszczu, ale ten tluszcz jest tak samo do bani jak ten z masla tylko ze ten z masla chociaz dobrze smakuje,
denerwuja mnie reklamy margaryn, w ktorych tak sie wychwala jakie to zdrowe sa i ze bez cholesterolu, moze i bez, za to rakotworcze, wszedzie bebnia ze tluszczow utwardzanych niet!
Co do dzieci, to ostatnio w biblii dr, spocka wyczytalam ze jak juz musimy dziecku dawac maslo to najlepiej orzechowe i to tez nie za duzo....

dobry
  • dobry

• Przepisy: 12
mediana jestes chemikiem? ;-) pisz, ciekawe

Odp: Odp: Masło czy margaryna?

mediana
  • mediana

• Przepisy: 3
dobry napisał(a):

No wlasnie tutaj miota mną pewien dysonans , bo z jednej strony krzywimy sie na wszechobecny tluszcz, a z drugiej "dobre masło powinno mieć min 80% tłuszczu"...
Logiki troche tu brak, choc nieobce mi jest to podejscie.
A co by sie stalo jakby to maslo mialo 70% tluszczu?

Zgodnie z Normami jakie wyczytałam na stronie IJHARS to
masłem można nazywać produkt zawierający nie mniej niż 80% i nie więcej niż 90% tłuszczu mlecznego, nie więcej niż 16% wody i nie więcej niż 2% suchej masy beztłuszczowej mleka. Natomiast tłuszcz mleczny do smarowania zawiera powyżej 62%, ale poniżej 80% tłuszczu mlecznego,
i dodatkowo występuje jeszcze coś takiego jak masło o zawartości trzech czwartych tłuszczu i jest to produkt zawierający nie mniej niż 60% i nie więcej niż 62% tłuszczu mlecznego.
Jeśli chodzi o produkty mleczne to normy są dość dobrze opracowane gorzej z produktami mięsnymi. A tak ogólnie to zakładom na rękę jest omijanie dość restrykcyjnych przepisów dotyczących produktów pochodzenia zwierzęcego dlatego lepiej (podobnie jak ma to miejsce z serami żółtymi ) dodawać tłuszczów roślinnych Przy utwardzaniu długołańcuchowych nasyconych kwasów tłuszczowych zmienia się ich konfiguracja z cis na trans co jest dość rakotwórcze (przynajmniej dla szczurów) technologia produkcji margaryny nie jest tajemnicą
hehehe ale sie rozpisałam

dobry
  • dobry

No wlasnie tutaj miota mną pewien dysonans , bo z jednej strony krzywimy sie na wszechobecny tluszcz, a z drugiej "dobre masło powinno mieć min 80% tłuszczu"...
Logiki troche tu brak, choc nieobce mi jest to podejscie.
A co by sie stalo jakby to maslo mialo 70% tluszczu?

Odp: Odp: Masło czy margaryna?

To podobnie jak jak , też jestem masłożercą. Trzeba też uważać na wybór masła bo od kilku lat są niezłe podróbki z dodatkami olejów roślinnych i innych tanich dodatków. Wiadomo dobre masło powinno mieć min 80% tłuszczu, bez mieszania ich z jakimiś roślinnymi komponentami.

dobry
  • dobry

ja po latach niemaslenia wrocilem do masla, chociaz patrzac w lustro - chyba nie powinienem
ale smakowo bez porownania, margaryny sie nie umywaja do dobrego maselka
a ze wszystko co dobre musi byc niezdrowe... - wiadomo

Odpowiedz na/ edytuj Masło czy margaryna?