A czy ktoś mi może pomóc i powiedzieć czy źle przefiltrowaną nalewkę można ponownie przefiltrować po dwóch miesiącach? Właśnie odkryłam, że te robione po raz pierwszy nie są zbyt klarowne
Podsyłam Wam fajny przepis na nalewkę ze śliwek z pestkami
1,5 kg dojrzałych śliwek (najlepiej węgierek)
20 g pestek
0,6 kg cukru
1 l czystej wódki lub spirytusu 60%
0,2 l rumu.
Śliwki należy umyć i wyjąć z nich pestki. Zostawiamy ok. 20 g pestek. Resztę wyrzucamy.
Owoce i pestki wrzucamy do gąsiora. Słodzimy ok. pół kilo cukru ( można trochę mniej lub więcej, w zależności od gustu). Potem całość trzeba zalać wódką (ja zalałam spirytusem do nalewek), dolać rumu i mieszać przez parę dni.
Potem gąsiorek trzeba odstawić w ciemne miejsce. Po czterech tygodniach należy zlać płyn i dla klarowności przefiltrować przez płótno.
Nalewkę można degustować już po dwóch tygodniach.
Prosty przepis na nalewkę
Obserwuj wątekOdp: Prosty przepis na nalewkę
lanadel
Odp: Prosty przepis na nalewkę
karamba
Odp: Prosty przepis na nalewkę
lanadel
Odp: Odp: Odp: Prosty przepis na nalewkę
karamba
Odp: Odp: Prosty przepis na nalewkę
Krasna
Odp: Prosty przepis na nalewkę
lanadel
Odp: Odp: Odp: Prosty przepis na nalewkę
Krasna
Odp: Odp: Prosty przepis na nalewkę
karamba
Odp: Prosty przepis na nalewkę
Krasna
Odp: Prosty przepis na nalewkę
karamba
1,5 kg dojrzałych śliwek (najlepiej węgierek)
20 g pestek
0,6 kg cukru
1 l czystej wódki lub spirytusu 60%
0,2 l rumu.
Śliwki należy umyć i wyjąć z nich pestki. Zostawiamy ok. 20 g pestek. Resztę wyrzucamy.
Owoce i pestki wrzucamy do gąsiora. Słodzimy ok. pół kilo cukru ( można trochę mniej lub więcej, w zależności od gustu). Potem całość trzeba zalać wódką (ja zalałam spirytusem do nalewek), dolać rumu i mieszać przez parę dni.
Potem gąsiorek trzeba odstawić w ciemne miejsce. Po czterech tygodniach należy zlać płyn i dla klarowności przefiltrować przez płótno.
Nalewkę można degustować już po dwóch tygodniach.